Revista Sănătate

Semne că ficatul tău este suprasolicitat

icatul este un punct de interes pentru numeroase persoane, întrucât multe probleme de sănătate sunt asociate cu acest organ. Pentru a-i asigura buna funcționare, este important să recunoști semnele care arată că ficatul tău este suprasolicitat.

Ficatul este afectat de numeroși factori: o alimentație necorespunzătoare, poluare, stres, emoții negative, etc.

În acest articol te ajutăm să îți dai seama dacă ficatul tău este suprasolicitat, întrucât îți prezentăm o serie de indicii și simptome ușor de recunoscut.

Ficatul îți afectează întregul organism

Întregul organism suferă dacă ficatul tău este suprasolicitat
Ficatul este un organ vital strâns legat de circulația sanguină din întregul corp. În plus, acesta are rolul de a filtra substanțele toxice.

Dacă ficatul nu funcționează în mod corespunzător, organismul poate resimți efectele în diverse moduri.

În articolul de azi, îți arătăm cum să descoperi dacă există anumite probleme la nivelul acestui organ, ghidându-te după indicii prezente pe față, gură, piele și păr.

Riduri între sprâncene: semn că ficatul tău este suprasolicitat

Ridurile sunt considerate a fi un semn al procesului de îmbătrânire, iar momentul în care apar este pus pe seama moștenirii genetice.

Cu toate acestea, ridurile pot fi și un indiciu al modului în care funcționează organismul tău, aceste informații fiind foarte utile în prevenirea anumitor boli.

Acesta este și cazul ridurilor verticale care apar între sprâncene. Acestea pot sugera faptul că ficatul tău este suprasolicitat. Cu cât sunt mai adânci, cu atât problema este mai gravă.

Ridurile pot fi semne că ficatul tău este suprasolicitat

Pete maronii sau verzi

Petele maronii sau verzi de pe față nu sunt doar o problemă cosmetică sau un semn al îmbătrânirii sau al expunerii la soare.

Aceste semne, mai ales dacă sunt localizate pe partea dreaptă a feței sau în zona tâmplelor, pot indica faptul că ficatul tău este suprasolicitat, deși pot sugera și că există anumite probleme la vezica biliară, pancreas sau splină.

Dacă tenul tău are o nuanță gălbuie, înseamnă că ficatul nu funcționează în mod corespunzător.

Piele uleioasă pe frunte

Tipul de piele este un alt factor pe care îl atribuim moștenirii genetice sau vârstei. Cu toate acestea, tenul uscat sau gras poate indica un dezechilibru intern.

Când pielea de pe frunte este uleioasă, este posibil să suferi de anumite probleme hepatice. În anumite cazuri, acesta este un simptom asociat cu transpirația excesivă.

Alopecie localizată și fire de păr alb

Alopecia poate semnala că ficatul tău este suprasolicitat
Primăvara și toamna, este normal ca părul să îți cadă mai mult decât de obicei. Cu toate acestea, unele persoane se confruntă cu o cădere a părului inexplicabilă manifestată pe o perioadă lungă de timp. Pentru a trata această problemă, este important să identifici zona din care cade părul.

Dacă alopecia este localizată în mijlocul capului sau dacă părul începe să albească, este posibil ca organele interne, inclusiv ficatul, să nu funcționeze în mod corespunzător. Acest lucru este valabil atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.

Albirea prematură a părului poate indica și probleme biliare.

Probleme de vedere

În medicina tradițională chinezească, ficatul afectează în mod direct circulația sanguină la nivelul ochilor. Prin urmare, dacă ai probleme cu vederea, ele pot fi cauzate de suprasolicitarea ficatului.

Atunci când ficatul nu funcționează în mod corespunzător, ochii își pierd strălucirea naturală, pupilele pot părea albicioase, iar albul ochiului și zona din jurul său pot căpăta o nuanță gălbuie.

Inflamații la nivelul gâtului și al gingiilor

Multe persoane au gingii inflamate care sângerează ușor atunci când se spală pe dinți. Această problemă este asociată, la rândul său, cu ficatul, la fel ca și inflamațiile în gât.

Deși putem folosi diverse sortimente de pastă de dinți și apă de gură special create pentru a trata aceste probleme, dacă nu ne îmbunătățim funcțiile hepatice, sensibilitatea și inflamația de la nivelul gingiilor și al gâtului nu vor dispărea.

Gingiile inflamate pot fi semnul unui ficat suprasolicitat

Aspectul scaunului

Scaunul poate fi un alt element care oferă indicii cu privire la sănătatea organismului. Iată care sunt semnele pe care trebuie să le iei în considerare atunci când vine vorba de funcționarea ficatului:

Scaunul lipicios, cu un miros foarte puternic, poate apărea ca urmare a unei digestii proaste și a fermentării alimentelor consumate.
Scaunul tare, uscat, format din cocoloașe, este caracteristic constipației, dar poate fi asociat și cu proasta funcționare a ficatului.
Diareea.

Scaunul de culoare deschisă sau cu o nuanță asemănătoare lutului.
Scaunul care plutește se datorează grăsimilor care nu au fost digerate în mod corespunzător.