Revista Sănătate

Patru semne ca ai o infectie cu stafilococ auriu

Aproximativ o treime dintre oameni sunt purtatori de stafilococ auriu. Iata cum descoperi ca ai o infectie cu stafilococ auriu.

Aceasta bacterie care populeaza cavitatea nazala si pielea poate produce infectii, sinuzite, pneumonii. In cazul bebelusilor nascuti prematur, se poate ajunge chiar si la septicemie.

”Poti descoperi prezenta stafilococului auriu in nas, pe piele sau cateodata chiar si pe alte membrane, precum anusul”. Este dezvaluirea directorului Centrului Medical de la Universitatea din Nebraska, Paul Fey.

Stafilococul este cunoscut ca un microorganism comensal, deoarece este destul de prietenos pentru a trai pe corpul nostru fara a cauza probleme. Curele agresive cu antibiotice cresc riscul infectarii cu stafilococ auriu. Si imbolnavirile repetate duc la infectare.

Stafiloculul auriu se transmite prin stranut sau prin tuse. De aceea, pentru a evita contaminarea, este nevoie de respectarea regulilor de igiena, dar şi de o flora microbiana benefica.

In primul rand, in cazul unei infectii, pe piele apar pustule si umflaturi. Acestea sunt cele mai vizibile simptome ale stafilococului auriu.

Umflaturi stafilococ
Umflaturi stafilococ

”Sa spunem ca te-a ciupit un tantar pe brat si ca ai stafilococ pe deget pentru ca ti-ai atins nasul. Daca iti freci ciupitura ori alta parte a corpului tau unde pielea este ranita, acel stafilococ auriu poate infecta rana si poate cauza o umflatura rosie, mare si dureroasa. Este ceva obisnuit in camerele de garda ca oamenii sa vina crezand ca au o ciupitura de tantar si sa descopere ca au o infectie cu stafilococ”, a mai spus medicul.

Semne ca ai o intoxicatie cu stafilococ auriu
Al doilea semn care trebuie sa te puna pe ganduri este intoxicatia alimentara. Atunci cand mancarea este expusa stafilococului auriu, bacteria se multiplica si produce toxine. Acestea te pot face sa te simti rau, sa ai senzatia de voma, diaree si durere de stomac. Aceste simptome apar in decurs de sase ore de la intoxicatie. Se recomanda intotdeauna manevrarea alimentelor cu mainile curate.

Febra – este cel de-al treilea simptom care iti arata ca ai o infectie cu stafilococ auriu. Acesta apare in unele cazuri in spital, atunci cand pacientul este expus bacteriilor, in urma unor operatii. Aceasta infectie a sangelui poate duce la febra si la o presiune a sangelui mai scazuta ca de obicei.

Infectia de raspandeste apoi la sange, inima, oase si la alte organe si poate fi mortala.

Ultimul simptom al infectiei se numeste sindromul socului toxic. Este o infectie a sangelui care duce la febra, stare de voma, diaree, dureri ale muschilor, dureri de cap si o eruptie pe palme si pe talpile picioarelor.