Revista Sănătate

Se plantează ușor, este rezistent la îngheț și generează profituri enorme. Cum au descoperit agricultorii români această legumă

Mulți sunt cei care au auzit de această legumă dar puțini îi mai cunosc gustul, Câțiva agricultori au introdus-o din nou în agricultura românească.

Este vorba despre napul topinamburul, seamănă cu cartoful și are un gust neutru-dulciu. Se cultivă ușor, este rezistent la orice condiții climaterice și este bun pentru prepararea multor delicatese.

Este plin de vitamine, minerale, și are o substanță care reglează glicemia. Este foarte întrebat în rândurile diabeticilor și a dietelor de slăbit.

Specialiștii spun că este ușor de cultivat și de prelucrat, este ieftină dar se poate produce în cantități mari.

De-a lungul timpului napul a fost uitat poate din cauza produselor tot mai noi care apar pe piață, unele poate chiar modificate genetice.

Pentru a cultiva un hectar de napi ai nevoie de o investiție de 5000 lei. Cantitatea de producție este de 45 tone.

Producătorul Constanța Ștefănescu a spus că este o plantă ușor de prelucrat, nu are dăunători și este rezistentă la îngheț.

O familie din Clinceni cultivă 5 hectare de napi. Au obținut finanțe din Europa de 40 mii de euro.

Acum au în plan să deschidă o mică fabrică de procesare. La napi pot fi folosite frunzele și florile, din care iese un ceai gustos și energizant.

Din napi se mai prepară dulceață și diferite balsamuri pentru tratamente.