Revista Sănătate

Vomitați, aveți febră? Controlați-vă fierea!

Aveți dureri în partea dreaptă a abdomenului, iar acestea sunt însoțite de greață, vărsături și febră? Dacă vă aflați într-o astfel de situație, acestea sunt semne că fierea nu mai funcționează corect, iar litiaza biliară și colecistita sunt cele mai frecvente boli ale acesteia.

Potrivit dr. Amalia Trentea, litiaza biliară înseamnă prezența pietrelor în colecist. Predispuse la această afecțiune sunt persoanele obeze, femeile de peste 40 de ani care suferă de diabet, dar și cei care au rude care suferă de afecțiuni biliare. Din păcate, multe persoane nu au simptome, dar când apar, se manifestă sub forma vărsăturilor, durerilor în partea dreaptă a abdomenului, imediat sub coaste, dar și dureri de spate, amețeli și stări de vomă.

În cazul în care aveți de-a face cu greață, vărsături, icter, dureri în partea dreaptă a abdomenului, balonare, dar și simptome precum febră și frisoane, toate acestea pot fi semnul unei colecistite (inflamație a colecistului).

Colecistita poate fi depistată numai în urma unui consult medical. Aceasta poate fi simțită la palpare, dar cea mai sigură metodă de a diagnostica colecistita o reprezintă ecografia abdominală și analizele de sânge.

În cazurile ușoare, medicul recomandă tratament medicamentos, dar și regim alimentar, iar în cazul în care colecistita este provocată în urma prezenței pietrelor în vezica biliară, se va face o intervenție chirurgicală de îndepărtare a colecistului, cunoscută și sub numele de colecistectomie, ca și în cazul calculilor biliari.