Revista Sănătate

Avertismentul OMS: Un milion de cazuri de COVID-19 și 50.000 de decese în următoarele zile

În urmă cu câteva luni, o mare parte a lumii nu a fost preocupată de noul focar de coronavirus. Acum, virusul a afectat aproape toate colțurile globului. Se așteaptă ca numărul cazurilor confirmate să depășească 1 milion, a declarat şeful OMS, Tedros Ghebreyesus.

„În ultimele cinci săptămâni, am asistat la o creștere aproape exponențială a numărului de cazuri noi care au ajuns aproape în fiecare țară, teritoriu și zonă. Numărul de decese a fost mai mult decât dublat în ultima săptămână. În următoarele zile, vom ajunge la 1 milion de cazuri confirmate și 50.000 de decese.”, a spus Tedros Ghebreyesus.

Acesta a specificat că urmează să intrăm în a patra săptămână de pandemie, iar lucrurile nu stat foarte bine, fiind îngrijorat de răspândirea noului coronavirus la nivel global. „Intrăm în a patra lună de la izbucnirea pandemiei de coronavirus şi sunt foarte îngrijorat de răspândirea globală a infecţiei”, a adăugat şeful OMS în cadrul unei conferinţe de presă.

Tedros a făcut un apel ca guvernele să sprijine țările în curs de dezvoltare în care au existat mai puține cazuri raportate – inclusiv țările din Africa, America Centrală și America de Sud – atât pentru prevenirea infecțiilor, cât și pentru stoparea colapsului economic, social și politic. „Este esențial să ne asigurăm că aceste țări sunt bine echipate pentru a detecta, testa, izola și trata cazurile și identifica contactele”, a spus expertul. „Sunt impresionat să văd că acest lucru se întâmplă în multe țări, în ciuda resurselor limitate.”