Sistemul imunitar este cheia luptei impotriva oricarei probleme a organismului, incepand cu micile zgarieturi de la barbierit si pana la virusurile mutante care abunda in zilele noastre. Chiar si procesul de imbatranire poate fi asociat mai degraba cu functionarea sistemului imunitar decat cu trecerea timpului.
Iata care sunt obiceiurile care iti distrug sistemul imunitar:
Mananci prea mult zahar
Stim ca iti plac dulciurile si ca le-ai consuma pe toate, insa tine cont de faptul ca zaharul slabeste actiunea sistemului imunitar aproape instantaneu, intrucat creste nivelul glicemiei din sange.
In plus, este continut de majoritatea alimentelor procesate, chiar si cele sarate (sosuri, ketchup, mustar, conserve, iaurturi, sucuri etc), asa ca ai face bine sa fii atenta la ce cumperi!
Nu te odihnesti indeajuns
Cand esti obosita, reusesti cu greu sa iti duci la bun sfarsit activitatile de peste zi. Exact la fel se intampla si cu sistemul tau imunitar, care nu mai functioneaza la parametrii normali de eficienta. Asa ca, incearca sa iti respecti orarele de odihna si ia-ti din cand in cand timp liber pentru o binemeritata cura de somn.
Esti prea stresata
Suntem zilnic expuse stresului, uneori reusim sa ii facem fata, alteori insa ne lasam conduse de acesta. Cu atat mai rau, intrucat stresul in exces este asociat cu imunosupresia sau dereglarea sistemului imunitar, in urma caruia acesta ajunge sa atace el insusi organismul.
Nu te speli suficient pe maini
Regulile elementare de igiena iti garanteaza un sistem imunitar puternic. Vorbim aici mai ales de spalatul pe maini, care ar trebui pus in aplicare inainte si dupa mersul la toaleta, inainte si dupa masa, dupa contactul cu un animal sau dupa revenirea dintr-o zona aglomerata. Din pacate, exista inca foarte multa lume care uita sa faca acest lucru.
Nu te alimentezi corespunzator
Fiecare dintre noi este diferit si ar trebui sa se alimenteze in functie de nevoile personale si de categoria nutritionala din care face parte. Doar o alimentatie corespunzatoare ii permite sistemului imunitar sa mentina o stare buna de sanatate.
In plus, peste 80% din elementele care compun sistemul imunitar se gasesc in tractul digestiv, fapt ce confirma inca o data influenta majora a alimentatiei asupra barierei naturale a organsimului.
Top 10 alimente care cresc imunitatea:
Ceaiul verde contine o substranta (L-theanina) capabila sa creasca de cinci ori capacitatea de aparare a organismului;
Pestele gras (somon, ton, sardine) este bogat in acizi grasi esentiali omega-3 cu rol antiinflamator, care stimuleaza procesele imunitare;
Iaurtul probiotic si produsele lactate acide cu fermenti vii cresc intensitatea raspunsului imun la o serie de bacterii si virusuri;
Kiwi este fructul cel mai bogat in vitamina C, cu efect antioxidant si de crestere a rezistentei la boli;
Ardeiul gras si morcovii contin cantitati mari de betacaroten, fitonutrient cu proprietati antioxidante care protejeaza celulele impotriva modificarilor nocive produse de radicalii liberi; in plus, provitamina A stimuleaza productia de anticorpi;
Oul este o sursa de proteine de cea mai inalta calitate, de vitamine antioxidante si minerale;
Semintele de floarea soarelui contin acizi grasi esentiali omega-6, vitamina E si proteine care intaresc sistemul imunitar;
Capsunile, zmeura si fructele de padure – pe langa cantitatile mari de vitamina C, contin anthocianati, fitonutrienti cu putere antioxidanta crescuta;
Usturoiul si ceapa contin compusi sulfurati puternici care stimuleaza activitatea limfocitelor si cresc rezistenta la imbolnavire;
Carnea rosie este o sursa bogata de proteine si minerale de care sistemul imunitar are nevoie pentru a functiona eficient.