Revista Sănătate

Gutuia, Fructul de aur al toamnei! Face minuni în organism: scade colesterolul, tensiunea, previne cancerul și ne stimulează imunitatea

Gutuia este, pe bună dreptate, fructul miraculos al toamnei. Beneficiile acestui fruct galben ca soarele sunt uimitoare! Nu degeaba i se spune fructul de aur.

Gutuia este un fruct specific toamnei, cu beneficii uimitoare, la care nici nu te-ai fi gândit.

Este scăldat în razele soarelui, conținând întreaga lui putere. Nu ne mirăm că ne va da vitamine la schimb, exact în sezonul în care nu ne mai putem răsfăța ca vara, cu razele solare.

Este copt exact la timp, cât să ne întărească imunitatea. Are o capacitate incredibilă de a preveni cancerul, de a ajuta la slăbit, de a îmbunătăți sistemul digestiv, de a reduce colesterolul și de a stimula sistemul imunitar.

Previne bolile gastrointestinale, calmează inflamația, ne face pielea mai frumoasă, ne scade tensiunea arterială, previne reacțiile alergice și stimulează circulația în sistemul cardiovascular.

Gutuia este cumva înrudită cu mărul și para, pe numele său științific Cydonia oblonga, iar rădăcinile ei ar fi din zona euroasiatică, incluzând Uzbekistan, Armenia, Turcia, Ungaria, Macedonia etc.

Gutuia se consumă mai greu, fiind ușor înecăcioasă, de aceea este mai bine să o consumi rasă, alături de măr. Se poate amesteca și în plăcintă, alături de măr, rezultatul fiind spectaculos.

Se poate coace sau se poate face gem. Este delicios. Totuși, beneficiile complete vin dacă se consumă coaja și fructul proaspăt, deoarece este o bombă de vitamine și minerale, antioxidanți și fibre alimentare.

100 g gutuie conțin, potrivit USDA: 84 g apă, 57 calorii, 0.4 g proteine, 0.1 g grăsime, 15.3 g carbohidrați, 1.9 g fibre, 11 mg calciu, 0.7 mg fier, 8 mg magneziu, 17 mg fosfor, 197 mg potasiu, 4 mg sodiu, 0.04 mg zinc. Gutuile contin 37% din doza zilnica recomandata de vitamina C in 100 de grame.

Așadar, consumul de gutuie este mai mult decât recomandat, însă fără excese. Nu au fost identificate efecte adverse ale acestui fruct, iar toate sursele îl prezintă ca un ajutor de nădejde în dieta zilnică, mai ales toamna, când ne pregătim să ne creștem imunitatea.

Este recomandată evitarea semințelor de gutuie, în special mestecarea lor, întrucât conțin cianide, substanțe chimice toxice, care se regăsesc, de exemplu, și în semințele merelor.

Însă o gutuie medie pe zi, rasă, fără sâmburi, dar cu coajă, vă va reda strălucirea părului și o bună circulație sanguină. Fiind intensificat fluxul de sânge, va stimula foliculii de păr.

Cantitatea notabilă de potasiu a gutuii optimizează tensiunea arterială. Potasiul este unul dintre mineralele esențiale, întrucât facilitează transferul de fluide efectiv în celule și normalizează tensiunea, relaxând vasele de sânge, reducând presiunea asupra sistemului cardiovascular.

Astfel, scad riscurile bolilor de tipul ateroscleroză, implicit riscul de a dezvolta boli de inimă, atac vascular cerebral sau infarct.

Mai mult, gutuile au efect antidepresiv

Cu ajutorul gutuilor iti pot imbunatati chiar si starea de spirit. Astfel, daca te confrunti ca stari de depresie, mananca cate o lingura de dulceata de gutui.

De asemenea, daca pui in dormitor, pe noptiera, 1-2 fructe coapte, substantele eterice din gutuie au proprietati linistitoare.

Așadar, să profităm de bogăția toamnei și de medaliata sa cu aur, gutuia!

Când se culeg şi cât se pot păstra gutuile

Cum recunoaştem gutuile coapte

Pentru a stabili momentul corect de recoltare, ştergem puful de pe coaja fructelor.

La fructele bine coapte, puful se îndepărtează cu uşurinţă, dezvăluind epiderma aurie, lucioasă.

Dacă gutuile sunt culese înainte de maturizarea deplină, puful nu va mai putea fi şters, ci va trebui îndepărtat cu tot cu coajă, prin curăţare.

De asemenea, fructele mature se desprind cu uşurinţă de pe ramuri.

Atenţie! Dacă rupeţi vârful ramurilor de care sunt prinse fructele, pomul nu va mai rodi în anul viitor, deoarece aşa se distrug mugurii de rod.

Păstrarea gutuilor

Gutuile nu pot fi păstrate decât câteva luni.

În funcţie de soi, fructele rezistă până în decembrie-ianuarie.

Cel mai bine se păstrează în locuri răcoroase.

Când survine supramaturarea, pulpa gutuilor devine maronie, îşi pierde suculenţa şi nu mai poate fi consumată nici proaspătă, nici preparată.