Revista Sănătate

Încetează să mai folosești aceste 5 medicamente pentru că ele îți pot afecta memoria

Pierderea memoriei este frecvent interpretată ca un proces normal al îmbătrânirii, ca efect advers în urma excesului de anumite substanţe sau ca simptom al bolii Alzheimer.

Însă, ceea ce mulţi dintre noi nu ştim este că pierderile de memorie pot fi şi consecinţa anumitor medicamente pe care le luăm pentru diverse afecţiuni.

Iată o listă cu 5 astfel de medicamente care pot creşte riscul de pierdere a memoriei:

Benzodiazepinele – o familie de substanţe chimice care posedă proprietăţi anxiolitice şi sunt recomandate împotriva tulburărilor de anxietate, agitaţie, spasme musculare şi delir.

Deşi astfel de medicamente pot suprima anumite regiuni din creier, pentru a induce efectul de relaxare, în acelaşi timp pot bloca transferul de informaţii de la memoria pe termen scurt la cea pe termen lung.

Tocmai din acest motiv, benzodiazepinele sunt utilizate frecvent în anesteziile generale, astfel încât pacientul să nu simtă şi să nu îşi amintească nici un moment din sala de operaţie.

Pentru a evita aceste efecte adverse, se recomandă limitarea dozajului şi, dacă suferi de insomnie, de exemplu, poţi încerca tratamente alternative mai puţin riscante, cum ar fi de exemplu ceaiurile calmante (de valeriană, sunătoare, tei), care sunt benefice în astfel de situaţii.

Statinele – sunt o clasă de medicamente folosite pentru reducerea colesterolului din organism. Cu toate acestea, efectul lor se poate răsfrânge şi asupra creierului, în sensul că pot afecta bloca legăturile neuronale şi astfel împiedică reţinerea informaţiilor, deci pierderea memoriei pe termen scurt.

O alternativă, dacă nu suferi de o boală coronariană care necesită administrarea statinelor, este administarea unui cocteil de vitamine (B6, B12, acid folic), bineînţeles doar la recomandarea medicului.

Antidepresivele – fac parte din clasa inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei şi sunt recomandate în special pentru tratarea depresiei, a tulburărilor afective de sezon şi a atacurilor de panică, dar şi pentru ameliorarea durerii cronice şi pentru tratamentul tulburărilor alimentare.

Cu toate acestea, mai mult de o treime dintre pacienţii care iau astfel de medicamente reclamă episoade de pierderi de memorie, iar peste o jumătate dintre ei spun că au probleme de concentrare.

Dacă te confrunţi cu astfel de simptome, este indicat să discuţi cu medicul pentru o altă variantă de tratament, mai puţin periculoasă.

Beta-blocantele – sau medicamentele antihipertensive sunt prescrise de regulă pentru a încetini ritmul cardiac şi pentru a regla tensiunea arterială. Din păcate însă, aceste medicamente pot bloca şi anumite substanţe chimice cu rol important în organism, precum norepinefrina sau epinefrina, cauzând probleme de memorie.

O alternativă ar fi administrarea de blocante ale canalelor de calciu, care sunt şi mai eficiente şi mai puţin riscante pentru sănătate.

Somniferele – sau hipnoinductoarele, cum le spun medicii, fac parte dintr-o clasă specială de medicamente, care sunt prescrise pentru iniţierea sau menţinerea somnului în cazul persoanelor care se confruntă cu insomnie. Însă, la fel ca şi benzodiazepinele, pot bloca legătura dintre memoria pe termen scurt cu cea pe termen lung.

Există alternative care pot avea efecte benefice similare pentru a trata insomnia sau anxietatea, medicul putând să îţi recomande cea mai potrivită soluţie. Melatonina, spre exemplu, administrată înainte de culcare, poate ajuta la restabilirea tiparului normal de somn.

Desigur, toate aceste alternative nu trebuie puse în practică fără acordul medicului, de aceea, cel mai bine este să discuţi cu specialistul, să explici simptomele care te deranjează, şi astfel va fi găsită cea mai potrivită soluţie.