Revista Sănătate

Orezul este peste tot. Învață cum să-l deosebești pe cel natural de cel contrafăcut

De ceva timp tot auzim de mâncare nesănătoasă, importată din China, care este fabricată din plastic sau din alte materiale sintetice. O privire aruncată în grabă asupra produsului nu este suficientă pentru a face diferenţa, pentru că acestea sunt aduse la forma şi culoarea celor naturale, ceea ce le face şi mai greu de identificat.

Vestea şi mai proastă este că aceste alimente sintetice au intrat şi pe piaţa românească, reprezentând o adevărată ameninţare asupra sănătăţii consumatorilor.

Cele mai des falsificate sunt creveții, ciocolata și orezul. Dintre aceste alimente „false”, cel mai periculos este orezul de plastic, care nu numai că nu este sănătos, dar este toxic de-a dreptul. Acest orez este făcut din cartofi, cartofi dulci, rășină sintetică sau plastic. Mix-ul acestor ingrediente formează grăunțe asemănătoare cu cele de orez.

Consumul unei porții de astfel de orez este echivalentă cu consumul unei pungi de plastic, de aceea, înainte de a-l consuma, este imperios necesar să verificaţi calitatea acestuia.

Iată câteva metode de verificare a calităţii orezului, care vă vor feri de situaţia de a consuma orez din plastic:

1. Testul în piuliță

Dacă veți pisa câteva boabe de orez, atunci orezul alb se va transforma în făină albă. Orezul fals se va transforma într-un praf gălbui.

2. Testul cu foc

Aprindeți orezul cu un chibrit. Orezul fals se va aprinde îndată și va mirosi a plastic ars.

3. Testul cu apă

Adăugați o lingură de orez într-un vas cu apă rece și amestecați foarte bine. Dacă orezul se va așeza la fund peste puțin timp, atunci orezul este natural. Dacă boabele de orez vor pluti deasupra apei, atunci trebuie să ştiţti că aţi cumpărat orez din plastic.

4. Testul „cipercii”

În cazul în care doriți să aflați dacă orezul deja preparat este sigur, puneți puțin orez într-un vas închis ermetic și la loc cald. Peste câteva zile pe orezul natural va apărea mucegai, iar orezul fals va fi ca în prima zi.

De asemenea, nu mâncați orezul pe care l-ați gătit dacă pe suprafața oalei găsiți un strat subțire de substanță vâscoasă.