Adesea luăm în considerare legumele crude, semințele și fructele de mare ca cele mai sănătoase opțiuni, deoarece acestea conțin multe vitamine și acid gras omega-3. Ceea ce nu știm este că unele dintre aceste alimente conțin, de asemenea, toxine care pot fi potențial letale.
Cassava
De asemenea, cunoscut sub numele de yuca sau manioc, maniocul este un aliment major de bază în lumea în curs de dezvoltare, oferind o dietă de bază pentru peste jumătate de miliard de oameni. Dar țineți cont de faptul că prepararea necorespunzătoare a cassavei poate lăsa suficientă cianură reziduală pentru a provoca intoxicație acută cu cianură, paralizie parțială.
Creveți
Creveţii sunt cultivaţi în ferme, și asta e un fapt. Pentru a preveni răspândirea infecțiilor, bolilor și paraziților, fermierii pompează animalele cu antibiotice și umplu apele cu pesticide și fungicide. Cantități mari de aditivi chimici, inclusiv clor, se adaugă de asemenea la acest cocktail distructiv pentru a menține populația supraaglomerată.
Cartofi
Nu vă panicați! În general, cartofii sunt legume complet sigure. Deși dacă lăsați cartofii în condiții prea umede sau luminoase sau îi lăsați să stea prea mult timp, vor începe să încolţească. Iar aceşti germeni conțin compuși toxici cunoscuți sub numele de glicoalcaloizi.
Chiar dacă tăiați germenii, ar trebui să aruncați tot cartoful, deoarece otravă poate fi în cartofi în sine dacă trece prea mult timp.
Migdalele
Varietățile mai amare ale acestei seminţe (nu nuci) conțin cantități mai mari de cianură decât migdalele dulci. Extractul de migdale amare a fost folosit o dată pentru medicamente, dar chiar și în doze mici efectele sunt severe sau letale, în special la copii; cianura trebuie eliminată înainte de consum.
De aceea, toate migdalele cultivate comercial ca fiind produse alimentare în Statele Unite sunt soiuri dulci.
Lăstarii de bambus sunt utilizați în numeroase feluri de mâncare și băuturi din Asia. Nu credem că prindem bambus proaspăt foarte des, dar vrem să știi că lăstarii bambusi bruti conțin glicozide cianogene, aceleași toxine conținute în manioc.
Aceste toxine trebuie să fie distruse prin gătit și, din acest motiv, lăstarii de bambus proaspeți sunt adesea fierți înainte de a fi folosiți în alte moduri.
Ciuperci
Actul de colectare a ciupercilor este cunoscut sub numele de vanatoare de ciuperci. Nu sună drăguț? Dar trebuie să știți că nu există nici o trăsătură unică prin care să fie identificate toate ciupercile toxice și nici una prin care să se poată identifica toate ciupercile comestibile.
În plus, datorită tendinței ciupercilor de a absorbi metalele grele, inclusiv cele care sunt radioactive, ciupercile europene pot, până în prezent, să includă toxicitatea din cauza dezastrului de la Cernobîl din 1986. De asemenea, recomandăm să nu le alegeți pe drumuri sau în apropierea fabricilor.
Alimentele mucegaite
Mucegaiul este de obicei vizibil, dar toxinele produse de mucegaiuri și alte ciuperci – micotoxine – sunt invizibile și pot pătrunde în alimente. Deci, ar fi mai bine să nu tăiați piesa mucegăită, dar aruncați întreaga piesă. Brânzeturile speciale, cum ar fi brie sau albastrul danez, sunt sigure pentru a mânca, deoarece mucegaiurile au fost introduse în mod deliberat.
Cu toate acestea, dacă mucegaiul crește pe brânză, nu ar trebui să-l mâncați.
Rubarbă
Deși rubarba este adesea vândută cu frunze, tulpinile sale sunt singura parte comestibilă. Odată, în timpul primului război mondial, frunzele au fost greșit recomandate ca sursă de hrană în Marea Britanie, ceea ce a dus la otrăvirea oamenilor. Gătirea frunzelor cu bicarbonat de sodiu le poate face chiar mai otrăvitoare prin pornirea reacției dintre sodă și acizi.
Fugu
Mâncărurile Fugu sunt una dintre cele mai celebrate, dar notorii din bucătăria japoneză. Peștele Fugu trebuie pregătit cu grijă pentru a elimina părțile toxice și pentru a evita contaminarea cărnii. Prin urmare, bucătarii trebuie să treacă prin trei ani de formare și trebuie să obțină o licență specială care să le permită să o servească.
Fasole
Fasolea boabe crudă conține o toxină dăunătoare, lectină, care trebuie îndepărtată prin gătire. Fasolea roșie și fasolea rinichi sunt deosebit de toxice, dar și alte tipuri prezintă riscuri de intoxicație cu alimente. Veste proastă pentru cei care preferă gătit lent: fierberea fasolei fără a le aduce la fierbere nu poate distruge toxinele.
Recomandăm fierberea acestora timp de cel puțin 10 minute, deoarece boabele subacvatice pot fi chiar mai toxice decât cele crude.
Nu presupuneți că dacă ceva este „natural” înseamnă automat că este sigur. Întotdeauna pregătiți și gătiți bine mâncarea.