Revista Sănătate

Diabet de tip 2: Ceaiul verde regleaza glicemia

Diabetul de tip 2, care este cel mai intalnit tip de diabet zaharat, este responsabil de un procent mare dintre toate cazurile ale acestei boli.

Acest tip de diabet determina o crestere a nivelului de zahar in sange, pana cand acesta atinge cote alarmante.

Chiar daca nu exista un „leac” pentru diabetul de tip 2, pacientii pot tine boala sub control daca fac alegeri sanatoase in ceea ce priveste stilul de viata, cum ar fi adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate, activitatea fizica regulata si mentinerea greutatii la un numar normal de kilograme.

Unii experti sunt de parere ca simptomele hiperglicemiei (valorile mari ale glicemiei) ar putea fi prevenite prin consumul de ceai verde.

Ce beneficii are ceaiul verde la diabetici?

Ceaiul, in special ceaiul verde, este o optiune buna pentru diabetici, deoarece incurajeaza metabolismul sa functioneze mai bine. Ceaiul verde contine mari cantitati de polifenoli, compusi care se gasesc in mod natural in unele plante.

Acesti polifenoli actioneaza precum antioxidantii, despre care se stie ca pot sa combata efectele devastatoare pe care radicalii liberi le au asupra celulelor noastre.

Studiile de peste hotare sugereaza ca polifenolii pot sa ajute la reglarea nivelului de zahar (glucoza) din corp, ulterior scazand riscul de a dezvolta aceasta afectiune – diabetul de tip 2.

Ceaiul verde poate sa scada riscul de diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 implica niveluri foarte mari ale glicemiei, in contextul rezistentei la insulina sau al incapacitatii organismului de a produce suficienta insulina. Un studiu arata ca ceaiul verde poate imbunatati sensibilitatea la insulina si poate reduce glicemia (cantitatea de glucoza prezenta in sange).

Un alt exemplu este un studiu din 2006, realizat in randul participantilor japonezi, care a concluzionat ca persoanele care au baut cel mai mare volum de ceai verde in cadrul studiului au avut un risc cu 42% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

Potrivit unei ample analize din 2009 ce a inclus 7 studii, cu un total de 286.701 de persoane, bautorii de ceai verde au avut un risc cu 18% mai mic de a deveni diabetici.

Cat ceai verde este in regula sa consumi

Oamenii de stiinta spun ca prin consumarea a doua cani de ceai verde pe zi se poate preveni diabetul de tip 2. Potrivit expertilor, ceaiul verde ajuta la sensibilizarea celulelor, prin intermediul unei reactii biochimice complexe, astfel incat aceste celule pot sa metabolizeze mai bine zaharul (glucoza).

Asadar, ceaiul verde, derivat din frunzele plantei Camellia sinensis, este benefic pentru pacientii cu diabet, deoarece ajuta metabolismul lor sa functioneze mai bine.

Cantitatea optima de ceai verde variaza, de la caz la caz

Cand vine vorba de cat ceai verde este bine sa consumam zilnic, oamenii de stiinta au pareri diferite, mai ales ca s-au efectuat studii numeroase, pe afectiuni diferite.