Revista Sănătate

Esențele tari pentru sănătate se țin în… migdale

Puteți prepara și lapte de migdale, un bun substitut pentru laptele de origine animală, în cazul persoanelor vegetariene sau care au intoleranță la lactoză. Mai mult decât atât, un pumn de migdale sunt gustarea ideală, chiar și atunci când țineți o dietă.

Ce conțin migdalele?

Aceste fructe minune sunt bogate în proteine vegetale, fibre și grăsimi „sănătoase”, au în compoziție o cantitate de fier comparabilă cu spanacul, dar și vitamina E, vitamine B, magneziu, seleniu, zinc, acid folic, vitamina D și calciu.

Migdalele sunt bogate și în antioxidanți. În coaja migdalelor s-au descoperit 20 de tipuri de flavonoizi într-o combinație unică. De exemplu catechinele, care sunt prezente și în ceaiul verde, și naringeninul, care este prezent și în grapefruit.

Ce beneficii au migdalele?

Principalele beneficii ale migdalelor sunt cele asupra sistemului cardiovascular. Antioxidanții elimină stresul oxidativ care poate dăuna arterelor. În același timp, vasele de sânge sunt protejate și se reduce riscul unor leziuni arterosclerotice. Migdalele scad și tensiunea arterială, datorită aportului de potasiu.

Consumul regulat de migdale poate combate anemia și, cel mai important, o poate preveni. Sunt bogate în fier și acid folic, ambele cu rol important pentru formarea globulelor roșii.

Migdalele fac minuni și pentru piele, sub formă de ulei, lapte de migdale sau pastă. Vitamina E și antioxidanții elimină toxinele și hidratează pielea, întinerindu-i aspectul. Aceleași efecte benefice se extind și asupra părului și unghiilor. Le poți folosi în măști sau poți adăuga puțin ulei în cadă, atunci când faci baie.

Combinația de vitamine din complexul B, cu vitamina E și seleniu are beneficii uimitoare asupra sistemului nervos. Datorită acestui efect, migdalele îmbunătățesc funcția congnitivă, memoria și atenția și pot preveni bolile neurologice degenerative, ca demența sau Alzheimer.

Findcă sunt bogate în vitamine și minerale, migdalele sunt și un excelent tonic. Te energizează, reduc stresul și oboseala și provoacă o stare de bine. Le poți consuma ca gustare după-amiaza, când începi să obosești și să te concentrezi mai greu.

Migdalele sunt recomandate și persoanelor care suferă de anxietate sau depresie, fiindcă ajută la diminuarea simptomelor de agitație și nervozitate.

Sărace în calorii și carbohidrați, migdalele sunt permise în multe dintre dietele pentru slăbit. Avem nevoie și de o minimă cantitate de grăsimi pentru a funcționa, iar migdalele îți pot oferi o doză binevenită de grăsimi „sănătoase”.

Cât și cum ar trebui să consumăm migdale?

Ca în cazul oricărui aliment, cu oricâte beneficii pentru sănătate, e important să nu facem excese. Poți consuma 1-2 linguri de migdale pe zi, ca gustare sau adăugate în salate, deserturi sau mâncăruri.

Pentru a te asigura de asimilarea corectă a fierului din compoziția migdalelor, consumă și fructe sau legume bogate în vitamina C. De exemplu, poți prepara o salată verde, cu 2 kiwi tăiați bucățele, un pumn de migdale crude și căteva bucățele de telemea sau tofu.