Revista Sănătate

Cum combati instantaneu poftele care iti pun silueta in pericol

Cel mai mare inamic al siluetei tale este pofta… de dulce, de sarat, de fast-food, de orice. Ce poti face pentru a combate poftele, care apar mai ales atunci cand esti la dieta?

Oriunde te uiti, vezi ceva care iti declanseaza cate o pofta nesanatoasa, fie ca vorbim despre rafturile magazinelor, pline cu dulciuri, fie ca vorbim despre restaurantele fast-food pe langa care trecem zi de zi ori despre reclamele la mancare pe care le vezi la televizor. Cum sa procedezi pentru a tine in frau aceste pofte pe care societatea in care traim pare sa le alimenteze?

Oamenii de stiinta din cadrul Universitatii din Florida de Sud au analizat modul in care apar poftele, dar si metode prin care acestea pot fi tinute sub control.

Cercetatorii au constatat ca mirosul este cel care stimuleaza cel mai tare poftele. Acestia au observat ca, de fapt, mirosul este cel care ne determina de multe ori sa alegem un aliment nesanatos in defavoarea unuia sanatos. Investigand si mai amanunit situatia, acestia au descoperit, insa, ca tentatia de a alege alimentele nesanatoase apare in primele 30 de secunde de la simtirea mirosului. Pe de alta parte, daca suntem expusi la mirosul unui aliment sanatos (capsune, mar, portocala) pret de minimum 2 minute, suntem mai tentati sa alegem alimentul sanatos.

Oamenii de stiinta au marturisit ca este nevoie de cercetari suplimentare pe aceasta tema pentru a se putea stabili concret care e impactul mirosului asupra alegerilor alimentare, insa totodata banuiesc ca folosirea unui odorizant de camera cu miros proaspat, de fructe, ne poate face sa mancam mai sanatos si sa tinem in frau poftele nesanatoase pe care altfel le-am avea.

Daca aceasta teorie se confirma, inseamna ca atunci cand avem o pofta nesanatoasa, e suficient sa mirosim pret de cateva minute un aliment sanatos, iar pofta va disparea.

Mai multe informatii gasesti pe doc.ro