Revista Sănătate

Top 5 alimente de evitat cu orice preţ în cura de slăbire

O alimentaţie sănătoasă şi echilibrată este cea mai bună cale pentru scăderea în greutate. Alimentele bogate în substanţe nutritive sunt necesare, dar la fel de importante sunt şi alimentele de care trebuie să te fereşti.

Acestea sunt în principal procesate şi conţin coloranţi, zahăr rafinat, grăsimi trans şi arome artificiale.
Ca să trecem direct la subiect aş vrea să îţi arăt cum eşti păcălit zilnic şi obligat să faci alegeri nepotrivite pentru sănătatea ta.

Marii producatori din industria alimentară îţi păcălesc creierul să creadă că gustul preparat artificial în laborator este unul plăcut. De exemplu: sucurile carbogazoase. Ce sunt ele? Un amestec de apă cu zahar şi arome artificiale la un preţ supraevaluat.

Nu numai că eşti păcălit să cumperi, dar produsele procesate creează şi o anumită stare de dependenţă care survine în urma reacţiilor chimice din creierul tău, care asociază gustul cu plăcerea. Astfel ajungi să fii cel mai mare duşman al corpului tău, fără ca măcar să îţi dai seama.

Alimentele care trebuie evitate în dietă

Următoarele alimente de pe listă ar trebui evitate cu orice preţ, dacă îţi doreşti cu adevărat să fii sănătos şi să ajungi la o greutate normală.

Sucurile carbogazoase – conţin aproximativ 42 de calorii pe 100 ml, ceea ce înseamnă că o sticlă mare de 2,5 litri îţi va livra nici mai mult, nici mai puţin de 1050 de calorii. Având în vedere că necesarul tău caloric se situează undeva în jurul a 2000 de calorii, poţi să evaluezi singur impactul devastator al sucurilor în regimul tău alimentar.

Pâinea albă din comerţ – ştiai că o singură felie de pâine obişnuită (25 de grame) conţine între 70 şi 90 de calorii? Asta înseamnă că o pâine întreagă ajunge uşor la 900-1000 de calorii. Înlocuieşte pâinea albă cu cea integrală dacă vrei să faci o diferenţă notabilă în procesul tău de slăbire.

Dulciurile – sunt adevărate bombe calorice care ar trebui evitate cu orice preţ. Singura perioadă a zilei când te poţi recompensa cu ceva dulce este masa de după antrenament.

Dacă consumi ceva dulce în maximum 45 de minute de la sesiunea ta de efort fizic, aceste mici scăpări dulci nu se vor depune, ci vor contribui doar la ridicarea insulinei la un nivel normal.

Dacă simţi o nevoie constantă de a mânca ceva dulce este posibil să ai o glicemie scăzută în sânge. În acest caz este recomandat să apelezi la sfatul unui medic, care probabil îţi va recomanda suplimente alimentare şi înlocuirea dulciurilor cu fructele.

Alcoolul – aş vrea să ne oprim asupra consumului de alcool pentru câteva secunde. Am alcătuit o listă cu principalele băuturi alcoolice şi caloriile pe care le conţin. Nu uita că o noapte în oraş îţi poate compromite progresele făcute cu atâta efort.

– gin, 100 ml, aproximativ 200 calorii

– vodcă, 100 ml, aproximativ 220 calorii

– lichior, 100 ml, până la 350 calorii

– martini, 100 ml, aproximativ 250 calorii

– rom, 100 ml, aproximativ 250 calorii

– şampanie, 100 ml, pana la 300 calorii

– tequila, 100 ml, aproximativ 150 calorii

– vin, 100 ml, până la 150 calorii

– whiskey, 100 ml, aproximativ 250 calorii

Mâncarea de tip fast-food – nu cred că mai este cazul să îţi spun că un meniu de tip fast-food conţine toate caloriile de care ai nevoie pentru o zi întreagă şi zero substanţe nutritive.
Alege variante mai sănătoase!

Alimentele următoare nu sunt interzise, dar este recomandat să le consume în cantitate mai mică sau să le înlocuieşti cu variante mai sănătoase.

sucurile de fructe stoarse – fructe întregi, ceaiuri

cafeaua cu zahăr – cafea simplă, ceai negru, cafea îndulcită cu miere sau stevie

salata de fructe – fructe întregi, salată de legume

orezul alb şi cerealele neintegrale – cereale integrale, orez integral, pâine neagră

Evită aceste alimente pentru a obţine rezultatele scontate. Nu alege compromisurile, altfel îţi periclitezi serios şansele de reuşită.

Şi nu uita de mişcare, aliatul tău imbatabil contra kilogramelor în plus!