Revista Sănătate

Semne că ai putea avea o rană pe col

Rana pe col, denumită medical cervicită cronică, este o afecțiune ginecologică și reprezintă inflamația colului uterin. Monitorizată atent, ea nu reprezintă un pericol, dar, dacă este ignorată, poate provoca diverse complicații, crescând chiar riscul de cancer.

Un control ginecologic poate ține la distanță tot felul de complicații, dar cum multe femei omit să se programeze la un specialist, este esențial un scurt ghid cu semne care să dea de gândit.

Așadar, află ce semne poate da de gol o rană pe col!

Semne care pot indica prezența unei răni pe col

Nu este ușor să depistezi o rană pe col, luând în considerare că în această zonă există un număr redus de receptori de durere. Prin urmare, o femeie nu are un semnal clar în acest sens. Știm cu toții că începem să ne facem griji în legătură cu starea noastră de sănătate doar atunci când durerile încep să îți facă simțită prezența tot mai des.

Legat de cauzele care pot conduce la apariția unei răni pe col, află că cele mai comune sunt: infecțiile cronice, reacțiile alergice la spermicide ori la latexul prezervativelor și traumatismele (naștere, chiuretaj, contact sexual dur, utilizarea unor jucării sexuale mari, folosirea excesivă a tampoanelor interne).

Citește care sunt semnele ce ar trebui să îți atragă atenția asupra sănătății colului uterin!

– Modificări la nivelul secreției vaginale (spotting)

Fii atentă la cantitatea și la consistența ei. De asemenea, mirosul neplăcut poate fi un indicator de bază în acest caz.

– Sângerări între menstruații

Chiar dacă sângerările nu sunt consistente, ar trebui totuși să reprezinte un semnal de alarmă pentru tine, mai ales dacă apar după o partidă de sex ori după duș.

– Dureri lombare joase și pelvine

Deși rana pe col nu provoacă neapărat durere, există totuși cazuri în care apare un anumit disconfort în zona lombară. De asemenea, durerile pelvine sunt un semn care indică prezența unei răni pe col.

– Disconfort în timpul actului sexual

Îți poți da seama dacă ai cervicită cronică și după disconfortul pe care îl simți în timpul partidelor sexuale. Așadar, nu ar trebui să neglijezi senzațiile neplăcute pe care le ai când faci dragoste cu partenerul tău.

– Menstruație abundentă

Atunci când cantitatea menstruației se schimbă de la o lună la alta, ar trebui să îți pui un semn de întrebare în legătură cu sănătatea ta, mai ales dacă mai prezinți și alte simptome din această listă.

– Senzație de usturime la urinare

Acest tip de senzație este un semn mai rar întâlnit în caz de rană pe col, însă nu este de neglijat. Chiar dacă nu are neapărat legătură cu această leziune interioară, senzația de usturime la urinare nu trebuie tratată cu indiferență.

– Infertilitate

Încerci să faci un copil cu partenerul tău, însă nu reușești să rămâi gravidă? Poate că nu ar trebui să mai aștepți, ci să mergi la un control. Modificările care apar la nivelul colului uterin, acele inflamații, pot să blocheze spermatozoizii, împiedicând astfel fecundarea ovulului.

Nu trata cu indiferență acest simptome, în special dacă prezinți mai multe dintre ele, pentru că pot să indice prezența unei răni pe col. Mergi la un consult de specialitate pentru a te asigura că totul este în regulă!