Revista Sănătate

Reumatismul, complicații și factori de risc. Cum poți ține departe această boală neiertătoare

Reumatismul nu iartă pe nimeni, deși datele statistice arată că reumatismul afectează de regulă persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, însă apare și la tineri.

De aceea, este indicat să faci tot ce ține de tine ca individ, pentru a-ți proteja pentru cât mai mult timp articulațiile. Inclusiv dieta are un rol important atunci când vrei să ții la distanța bolile reumatismale.

Reumatismul definește un grup de afecțiuni, caracterizate prin prezența durerii localizată fie la aparatul locomotor, fie la una sau mai multe articulații. Orice om poate să sufere uneori, tranzitoriu de dureri articulare, însă persoanele diagnosticate cu reumatism degenerativ – artroză, osteoartrită – au dureri și suferă zilnic.

Mai grav este că în cazul acestora, în timp pot să apară și deformări articulare invalidante.

Simptomele reumatismului degenerativ pot fi diagnosticate întâmplător în cadrul unui examen radiologic. Nu mereu simptomele trimit bolnavul la medic, acesta nefiind mereu accentuate în intensitate.

Însă, uneori, simptomele pot să fie atât de severe, încât bolnavul nu mai este capabil să mai desfășoare nici una dintre activitățile simple pe care le făcea înainte. Cauza durerii și a invalidității o reprezintă suferința cartilagiului articular – un țesut elastic care acoperă extremitățile oaselor din articulații.

În mod natural, firesc, suprafața acestor cartilagii este netedă tocmai pentru a ajuta la mobilitate articulară. Dar dacă reumatismul progresează , suprafața cartilagiilor devine neregulată și apar excrescențele osoase.

De regulă, boala apare mai des la femei decât la bărbați și de cele mai multe ori după vârsta de 40 de ani. Printre factorii de risc se regăsesc: obezitatea, muncă solicitantă fizică, sportul de performanță, moștenirea genetică.

Principalele semne și simptome:

Primul simptom este durerea care poate să fie ascuțită și care poate să dispară dacă articulația nu mai este folosită. Rigiditatea apare mai ales dimineața sau după repaus și dispare la câteva minute după efectuarea mișcărilor. Ulterior, apare și o limitare a mobilității. Pot să fie prezente și simptome precum: tumefacție, roșeață, inflamația.

Iată cum îți pot proteja articulațiile:

Evită pe cât posibil mișcările de răsucire, întoarcere bruscă.

Ai grijă ca mereu să distribui greutatea bagajelor, a obiectelor cărate ( inclusiv când ești tânăr) pe mai multe articulații.

Evită suprasolicitarea articulațiilor.

Fă cât mai multă mișcare, sport, exerciții ușoare. Recomandat este înotul, mersul pe jos, ciclismul.

Atunci când stai pe scaun, la birou să ai o poziția cât mai corectă a corpului.

Menține o greutate normală, nu abuza de mâncare, evită obezitatea.

Zarzavaturile crude ideale pentru cei care au reumatism

Dieta are și ea un rol important atunci când ai această boală. Este indicat să consumi cât mai multe zarzavaturi crude, legume și fructe din belșug zilnic. Cea mai bună dietă pentru persoanele care au reumatism este cea bogată în fibre și săracă în grăsimi, fiindcă această dietă oferă o mulțime de substanțe nutritive necesare organismului.

În plus, ajută să-ți menții greutatea și să eviți obezitatea.

Magazinul tău online complet. Reduceri uriașe de preț la toate produsele. CLICK AICI sa vezi ofertele lunii aprilie