Revista Sănătate

Sapte lucruri care dauneaza sanatatii coloanei vertebrale

Statisticile arata ca mai mult de 80% din oameni au, la un moment in viata, probleme cu spatele. Multi cred ca durerile de spate indica probleme serioase de sanatate, dar nu intotdeauna acest lucru este valabil.

De cele mai multe ori, durerile de spate sunt rezultatul unor obiceiuri nesanatoase sau al unui stil de viata nesanatos. Mentinerea coloanei vertebrale drepte tot timpul este un lucru important pentru sanatatea spatelui si prevenirea durerilor.

Din pacate, coplesiti de stresul zilnic, multi uita aceasta regula de aur. Care pot fi acele obiceiuri nesanatoase pe care le putem avea si care ne pot da dureri de spate.

1.Daca avem un job care implica solicitarea spatelui este important sa-l mentinem drept si sa nu punem prea multa presiune pe coloana vertebrala, mai ales atunci cand munca presupune statul in picipare sau indoirea spatelui.

Este adevarat ca riscul de afectare a coloanei vertebrale este mai mare pentru cei care au munca care implica ridicari de greutati, dar coloana poate fi solicitata si daca ai o munca de arhitect, cosmetician, inginer, sofer sau functionar.

Cel mai bun lucru pe care il putem face este sa luam scurte pauze de la programul de lucru si sa oferim spatelui sansa de a se odihni cateva minute, la fiecare ora. Este si mai bine daca ne miscam putin pentru a ne mai dezmorti picoarele si relaxa musculatura spatelui.

2.Daca ne imaginam ca spatele are de suferit doar atunci cand ridicam greutati sau executam alte activitati centrate pe efortul coloanei, gresim. Exista riscul sa facem rau spatelui si atunci cand stam relaxati, acasa.

Totul depinde de postura. Poate fi gresita atunci cand suntem implicati in activitati casnice precum gatitul, spalatul vaselor sau calcatul. E nevoie sa facem cateva imbunatatiri, de pilda sa gasim inaltimea potrivita a scandurii de calcat atunci cand ne apucam de aceasta activitate, astfel incat coloana sa aiba mai putin de suferit.

3.Tocurile inalte distrug sanatatea coloanei vertebrale chiar daca le fac pe femei sa arate stilate. Purtarea mai mult de 2 ore pe zi a unor pantofi de acest fel poate duce in timp la aparitia unor probleme cu spatele, dar si pantofii fara toc sunt de evitat pentru ca si ei schimba postura si pun presiune pe coloana. Cei mai potriviti sunt pantofii cu toc jos.

4.Rucsacurile mari si grele purtate in spate pentru ca sunt la moda pot fi cauza unor dureri de spate serioase. Este important sa pastram in ele doar strictul necesar astfel incat sa nu solicitam prea mult coloana si muschii si sa le sprijinim pe ambii umeri.

5.Imbracamintea prea stansa- pantaloni, fuste-creion, rochii mulate – afecteaza postura si limiteaza miscarile. Aceste haine pot totodata sa impiedice circulatia in anumite parti ale corpului si produce dureri de spate. Femeile trebuie sa fie foarte atente atunci cand isi aleg lenjeria intima pentru ca o piesa nepotrivita poate fi cauza unor dureri musculare.

6.Managementul gresit al stresului influenteaza sanatatea coloanei vertebrale prin faptul ca schimba postura si asta provoaca dureri musculare. Execrcitiile fizice practicate regulat inlatura aceasta problema – alergatul, inotul, dansul, gradinaritul sau orice alta activitate placuta.

7.Pozitia in somn conteaza si ea. Capul nu trebuie sa stea nici prea sus si nici prea jos atunci cand ne asezam pe o parte. O perna pusa sub picioare atunci cand dormim pe spate poate preveni durerile de spate.

Magazinul tău online complet. Reduceri uriașe de preț la toate produsele. CLICK AICI sa vezi ofertele lunii aprilie