Revista Sănătate

De ce e bine să mănânci produse organice?

Alimentele organice au avantaje reale pentru sănătatea noastră sau consumul acestora a devenit mai mult o modă? Adevărul este că produsele etichetate BIO sunt supuse unui control minuţios, iar beneficiile lor au fost demonstrate prin studii serioase.

Definiţia alimentelor organice sau bio diferă de la ţară la ţară, însă, un singur lucru le deosebeşte de celelalte: procesul de producere. Mai exact, nu este permisă folosirea pesticidelor şi a fertilizatorilor chimici, deşi, în cazuri rare, se utilizează pesticide sau îngrăşăminte organice. În plus, aceste alimente nu sunt sterilizate prin iradiere, solvenţi industriali şi nu conţin aditivi sintetici.

Fără antibiotice şi hormoni

Spre deosebire de produsele clasice, legumele şi fructele bio sunt cultivate fără îngrăşăminte şi pesticide, iar alimentele de origine animală nu provin de la animale supuse unor tratamente cu hormoni sau cu antibiotice. Prin urmare, riscul de a ingera, odată cu alimentele, substanţe dăunătoare, este considerabil mai mic. Nu în ultimul rând, produsele de tip bio nu au fost supuse unor modificări genetice. Consumând constant carne de la animale tratate pentru creştere răpidă şi injectate cu antibiotice riscăm să ne alegem cu intoleranţe alimentare, tulburări hormonale sau alte boli grave. Iar organismele modificate genetic pot slăbi imunitătea şi, drept urmare, creşte riscul de alergii, disfuncţii sexuale sau de cancer. De altfel, în urma unor teste pe animale hrănite cu produse bio, s-au observat niveluri de fertilitate mai bune, rată de mortalitate la naştere mai mică şi o imunitate mai puternică.

Mai gustoase şi mai bogate în vitamine

În privinţa alimentelor bio, cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţe ale Vieţii din Varşovia au efectuat mai multe studii care au relevat faptul că plantele cultivate conform principiilor agriculturii organice conţin cantităţi mai mari de polifenoli decât plantele non-organice. Polifenolii sunt antioxidanţi care, spun cercetătorii, reduc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, boli neurodegenerative şi anumite tipuri de cancer.

Mai puţine metale grele şi reziduuri de pesticide

Tot cercetătorii din Varşovia au demonstrat că produsele bio au o concentraţie cu până la 48% mai mică de cadmiu, un metal care se poate acumula în rinichi afectând mecanismul de filtrare şi nu numai. Cadmiul se găseşte în baterii, vopsele, materiale plastice (PET-uri), dar şi în unele îngrăşăminte chimice.