Dr. farmacist Ovidiu Bojor observă că „florile de soc conțin vitamina C și vitamine din complexul B. Preparatele din flori de soc au acțiune sudorifică, antitusivă, emolientă și imunostimulantă”.
Tot ce trebuie să știi despre ceaiul de soc – cuprins: Flori de soc – când înflorește socul și cum arată florile de soc Ceai de soc – beneficii Ceai de soc – contraindicații Ceai de soc pentru slăbit Cum se prepară ceaiul de soc Ceai de soc pentru copii Ceai de soc în sarcină sau alăptare Socul este excelent în stări febrile și poate înlocui cu succes aspirina sau paracetamolul. Îl poți folosi și alături de medicația obișnuită în viroze respiratorii, stări gripale sau bronșite. Florile de soc au și efecte favorabile în reumatism şi boli eruptive (cum ar fi rujeola, scarlatina etc.). Mai au și acţiune diuretică, uşor laxativă. Sunt recomandate și în combaterea obezităţii și a hemoroizilor.
Farmacistul recomandă o infuzie din flori de soc dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă, seara înainte de culcare. Din fructele bine coapte (o lingură la o cană cu apă) se prepară un decoct. Se beau două-trei căni din ceaiul de soc pe zi. Trebuie să fii atentă pentru că cele verzi sunt toxice. Extern, infuzia concentrată din 40 de g de flori la un litru de apă poate fi folosită pentru cataplasme aplicate în degerături și contuzii.
Flori de soc – când înflorește socul și cum arată florile de soc
Socul este una dintre cele mai vechi plante cultivate de om. Are o vechime de peste 4.000 de ani, iar florile de soc sunt recomandate pentru tratarea alergiilor, dar și a mai multor afecțiuni, printre care și astmul. Este planta care, în tratatele de britanică mai este denumită și Sambucus nigra, un arbust cu dimensiuni medii și o tulpină răsfirată.
Când înflorește socul?
Socul este planta vindecătoare a verii. Socul înflorește la începutul lunii mai până la jumătatea lunii iunie și poate fi folosit atât sub formă de ceai, cât și bine cunoscuta socată. Fructele socului sunt negre, lucioase cu o lungime de 6-8 mm în diametru, iar sucul are o culoare violet-purpuriu și un gust ușor dulceag-acrișor. Recoltarea florilor de soc Este indicat ca recoltarea florilor de soc să fie făcută până în orele amiezii, dar imediat cum roua este risipită de pe flori. Recoltarea se face cu ajutorul unui cuțit ori a unei foarfeci de grădină, iar pașii sunt foarte simpli: se taie florile înflorite de soc, imediat de sub locul de ramificare. Imediat după ce au fost tăiate, florile de soc trebuie puse pe o suprafață de hârtie, la soare, pentru a se usca suficient de bine.
Florile de soc obținute pot fi folosite sub formă de ceai sau decot, ori păstrate într-un săculeț din pânză pentru mirosul plăcut aromatic. De asemenea, fructele de soc se pot folosi și pentru prepararea mai multor delicatese de casă, însă nu în cantități majore deoarece este planta care, dacă este folosită în supradoze poate avea efecte secundare nefavorabile. Ceai de soc – beneficii Ceaiul de soc tratează gripa și răceala Ceaiul de soc este recomandat deseori împotriva gripei, răcelii și bronșitelor, chiar de la debutul simptomelor. Florile de soc nu trebuie fierte în apă (pentru a nu deveni toxice), ci trebuie adăugată o linguriță de flori în apa clocotită și se lasă la infuzat pentru 10 minute. Tratează sinuzitele Consumul de ceai de soc crește imunitatea mucoaselor nazale, stimulează circulația și are efect antiinflamator. Fierbe 2 litri de apă și adaugă două linguri de plantă uscată de soc, iar cu acest preparat fă 15 minute de inhalații în fiecare seară, pentru o lună de zile. Reduce febra Consumul de ceai de soc stimulează glandele și ajută scăderea temperaturii corpului prin provocarea transpirației abundente. Tratează afecțiunile reumatice și artrita Consumul de ceai de soc este indicat în reumatism, dar și în gută. Este o băutură care ajută la eliminarea substanțelor toxice din corp și implicit care ajută la calmarea durerii.