Revista Sănătate

Psoriazisul: Cum te protejezi pe timpul verii?

Această boală afectează aproximativ 125 de milioane de oameni din întreaga lume. Severitatea bolii variază de la o persoană la alta, 25% din cei afectaţi de psoriazis aflându-se într-un stadiu moderat spre sever al boli.

Placa psoriazică se poate dezvolta oriunde pe piele, cel mai frecvent apărând în zona scalpului, genunchilor, coatelor, a porţiunii inferioare a spatelui, dar si pe mâini, picioare, la nivelul unghiilor sau degetelor de la mâini si picioare.

Desi se manifestă la toate vârstele, apare cu preponderenţă la persoane cu vârste cuprinse între 15 si 25 de ani. Psoriazisul provoacă autoagresiunea organismului, iar netratat poate induce anumite stări patologice precum artrita psoriazică, depresie, izolare socială, o proastă imagine de sine.

Majoritatea specialistilor consideră că psoriazisul este o boală mostenită genetic. O treime din persoanele cu psoriazis au în familie cel puţin încă un membru cu această boală.

Psoriazisul este însoţit de modificări fizice, psihice si sociale importante, ceea ce conduce la afectarea profundă a vieţii pacienţilor. Numeroase studii realizate de-a lungul anilor au demonstrat existenţa legăturilor dintre evenimentele stresante ale vieţii si debutul sau manifestarea clinică a bolii. Adesea, la pacienţii cu psoriazis se întâlneste un nivel înalt de anxietate, depresie, neliniste si chiar teamă. În plus, s-a observat o diminuare a funcţiilor fizice si mentale comparabile cu cele prezente în cazurile de artrită, cancer, afecţiuni cardiace, diabet si depresie. Din păcate, nu există niciun tratament care să vindece complet, ci doar care să ameliorze boala. În această categorie intră anumite unguente speciale, fototerapia (tratament medical ce foloseste radiaţiile solare sau ale unei surse artificiale de lumină) sau medicaţia orală. În cazurile usoare, anumite unguente prescrise de medicul dermatolog sunt suficiente, însă psoriazisul cronic necesită tratament medicamentos. Comunicarea dintre medic si pacient, precum si examinări regulate sunt extrem de importante în controlul bolii. Adaptarea permanentă a tratamentului la condiţiile concrete ale fiecărui pacient, dar si monitorizarea acestuia are drept rezultat evitarea apariţiei efectelor adverse.

În perioada de pusee, evită să faci baie în mare deoarece sarea este un iritant puternic. Altfel, scăldatul este chiar benefic, mai ales când este asociat cu expunerea solară. În afara efectului relaxant al înotului, pielea va beneficia si de binefacerile oligoelementelor.
După fiecare baie în mare, clăteste-te bine pentru a elimina toate urmele de sare si nisip, care-ţi pot irita pielea. Usucă-te prin tamponare cu prosopul fără să te freci si hidratează-te generos. Apa din piscine este foarte agresivă pentru pielea atopică. Boala poate implica uneori si probleme de ordin psihic, generate de senzaţia de disconfort sau de depresii asociate aspectului fizic neplăcut. De aceea este nevoie uneori si de un tratament psihiatric.

Vara, de multe ori, uităm să ne protejăm corespunzător de razele ultraviolete, iar acest lucru poate avea consecinţe grave asupra organismului nostru, în special pentru persoanele care suferă de psoriazis. În cazul lor, si nu numai, expunerea la soare trebuie să se facă cu prudenţă prin respectarea anumitor reguli:

– Expunerea brutală la soare din primele zile poate duce la apariţia arsurilor solare care, la rândul lor, pot agrava evoluţia psoriazisului, determinând apariţia unor forme grave si extinse ale bolii.
– Cele mai indicate perioade de timp sunt dimineaţa între 8.00 si 11.00, precum si după-amiaza după orele 16.30-17.00.
– Produsele de fotoprotecţie utilizate corect si consecvent trebuie să fie adaptate tipului de piele al pacientului.
Este necesară utilizarea cremelor emoliente după expunerea la soare.
– Consumul de lichide în cantităţi corespunzătoare este extrem de important pentru evitarea deshidratării cutanate.
– De asemenea, este necesară protecţia adecvată a ochilor deoarece radiaţiile ultraviolete pot produce atât cancer ocular, cât si cataractă. Sunt recomandaţi ochelarii de soare cu un înalt coeficient de absorbţie a acestor radiaţii.