Revista Sănătate

Motivul pentru care tinerii și-ar putea pierde auzul

Aproape 50 la sută dintre tinerii care ascultă muzică la căștile telefonului sau ale mp3 player-ului riscă să-și piardă auzul. Avertismentul a fost lansat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a emis o reglementare, fără caracter obligatoriu, în privința volumului acestor dispozitive.
Tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 35 de ani, mai exact 1,1 miliarde de persoane, sunt expuşi riscului de pierdere a auzului din cauza „expunerii prelungite şi excesive la sunete puternice”, susțin reprezentanții OMS.

„Deoarece avem informaţiile necesare pentru a preveni pierderea auzului, nu ar trebui să existe atât de mulţi tineri care continuă să-şi distrugă auzul ascultând muzică” la volum ridicat, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform Agerpres.

În prezent, 446 de milioane de persoane (5 la sută din populația lumii) suferă din cauza pierderii auzului. Dintre acestea, 34 de milioane sunt copii. Reprezentanții OMS spun că nu se cunoaște în ce proporție pierderea auzului are legătură cu utilizarea incorectă a dispozitivelor audio. O nouă reglementare a fost dezvoltată de OMS, în parteneriat cu Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, o altă agenţie ONU.

Instituțiile le recomandă producătorilor să includă în telefoanele ingeligente și în Mp3 playere sisteme pentru a evalua riscurile referitoare la volumul sonor, notează sursa citată. Prin intermediul acestor sisteme, utilizatorii sunt informați în privința nivelului sonor și a duratei de ascultare. Mai mult, aceștia ar putea fi avertizați în caz de pericol.

„Pentru moment, nu avem decât instinctul nostru” care ne spune dacă volumul sonor este prea ridicat, a declarat Shelly Chadha, medic al OMS, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva.

„Este ca şi cum ai conduce pe o autostradă, însă fără vitezometru în maşină sau o limită de viteză. Ceea ce noi propunem este ca telefoanele smartphone să fie echipate cu un indicator de viteză, un sistem de măsurare care vă informează asupra cantităţii de sunet pe care o primiţi şi care vă spune dacă depăşiţi limita”, a spus Shelly Chadha.

De asemenea, OMN vrea să fie introdus un control parental al volumului, dar și o limitare automată a volumului la care este ascultată muzica.