Revista Sănătate

Ce nu vor sa stii medicii

Cand iti pui viata, cu toata increderea, in mainile unui doctor, ai impresia ca acesta este atotstiutor si 100% transparent cu informatiile oferite pacientilor.
Sunt insa anumite aspecte trecute sub tacere in medicina, pentru a nu-i speria de tot pe pacienti. „Evenimentul Zilei” a alcatuit o scurta lista a unor subiecte foarte putin discutate in cabinetele de specialitate, care constituie cele mai bine pazite taine ale medicilor.

1. Prevenirea bolilor grave? Doar un mit
Corpul uman are un sistem defensiv remarcabil, reusind uneori sa „sufoce” din fasa afectiuni incipiente, de la gripa pana la anumite forme de cancer. Celulele canceroase responsabile pentru bolile oncologice de prostata au sanse ca uneori sa „treaca de la sine”, iar interventia medicilor ar putea face chiar mai mult rau decat bine. Desigur, fiecare caz este particular, insa anumiti pacienti se confrunta si cu excesul de zel al doctorilor, fenomen cunoscut drept „supradiagnosticare”.

2. Nici doctorii nu retin denumirile unor medicamente

Stomatologii recunosc ca numele unor substante sunt atat de complicate, incat necesita eforturi suplimentare pentru a le ramane in minte. „Vrei nu vrei, trebuie sa retii toti compusii, toate substantele cu nume kilometrice. Ca sa nu le incurc, mi-am facut un document Excel in calculator”, a recunoscut un medic dentist proaspat iesit de pe bancile facultatii.

3. Respiratia gura la gura salveaza vieti doar in filme

Resuscitarea cardiopulmonara sau ventilatia gura la gura, prezentata in numeroase pelicule drept o solutie salvatoare de la inec, este aproape ineficienta in viata reala. Medicii nu prea mai recurg la aceasta metoda de resuscitare, deoarece, adesea, persoanele asupra carora se actioneaza sunt deja in coma sau decedate.

4. Niciun doctor nu detine reteta succesului

Un studiu realizat in SUA anul trecut a scos la iveala ca 95% dintre doctori trateaza diferit pacienti care sufera de aceeasi boala, iar 42% dintre acestia au marturisit ca le administreaza prea multe pastile si ii supun la prea multe proceduri, ca sa se asigure ca au facut tot ce trebuie pentru a-i vindeca. „85% din ceea ce facem este instinct”, a recunoscut un medic american. De asemenea, destul de multi doctori au probleme in a recunoaste boli comune, precum ulcerul sau hepatita.