Revista Sănătate

10 simptome ale cancerului ovarian pe care orice femeie trebuie să le știe

Cancerul ovarian este al doilea cel mai intalnit cancer ginecologic ce inregistreaza o rata a mortalitatii foarte ridicata. Adeseori, cancerul ovarian este diagnosticat prea tarziu intrucat cele mai multe femei ignora simptomele acestuia. Stim foarte bine ca identificarea din timp a cancerului poate salva vieti.

Acest cancer fatal afecteaza femei din Europa, mi ales din partea de est si de nord a continentului. Cancerul ovarian ocupa locul al 6-lea printre cele mai raspandite tipuri de cancer din Europa. Numai in anul 2012 au fost identificati 65 000 de paciente ce sufereau de cancer ovarian. Din pacate, numai jumatate dintre acestea reuseste sa supravietuiasca in urmatorii cinci ani dupa ce au fost diagnosticate cu cancer. Este foarte important sa stim ca, daca este identificat din timp, pana la 95% dintre femeile diagnosticate cu cancer pot fi salvate.

Cancerul ovarian apare in general la femeile care se afla in preajma varstei de 50 de ani sau mai mult, dar nu este o regula si acesta poate afecata femei de toate varstele. Mai mult de 50% dintre femeile care sunt diagnosticate cu cancer ovarian au peste 65 de ani sau sunt poate chiar mai in varsta. Din pacate, rata cea mai ridicata a femeilor care sufera de cancer ovarian este inregistrata in tarile dezvoltate. Asiaticele prezinta un risc al dezvoltarii cancerului ovarian ceva mai scazut decat restul femeilor.

Simptome si semne ale cancerului ovarian

Vestea proasta este acest tip de cancer nu prezinta semne timpurii ale bolii. Tocmai de aceea cancerul ovarian poarta numele de „ucigasul silentios”, intrucat este foarte greu de depistat. De cele mai multe ori, cancerul este depistat abia cand se afla deja intr-o stare avansata.

Mai jos, vom lista cateva simptome care pot prevesti cancerul ovarian:

– Urinarea frecventa si presiunea pelvica

– Varsaturile si starea de ameteala

– Simptome digestive cum ar fi constipatia, indigestia, gazele la stomac, acea senzatie de preaplin dupa o masa usoara, balonare, disconfort abdominal si crampe abdominale

– Lipsa apetitului

– Oboseala

– Durere in timpul actului sexual

– Luarea in greutate sau pierderea in greutate inexplicabile

– Sangerari vaginale in perioada de post menopauza

– Schimbari in comportamentul intestinelor si tractului digestiv

– Umflaturi sau dureri abdominale

Factorii de risc ai cancerului ovarian

Nu se cunosc cauzele exacte ale cancerului ovarian, dar se cunosc cativa dintre factorii de risc ai acestuia.
Factorii de risc care sporesc riscul imbolnarivirii de cancer ovarian sunt:

– Femeile de culoare alba, mai ales in Europa de Nord

– Femeile care au avut cancer la san

– Femeile care nu au fost niciodate insarcinate sau care nu au avut copii

– Femeile care au peste 50 de ani sau sunt chiar mai in varsta

– Femeile care au deja in familie cazuri de cancer ovarian, cancer de san, cancer de prostata, cancer endometrial sau cancer la colon

– Femeile care au suferit o mutatie genetica in BRCA1 sau BRCA 2

Diagnosticarea cancerului ovarian

Din pacate nu exista teste anume care sa poata identifica daca o femeie a dezvoltat sau nu cancer ovarian, mai ales in stadiile incipiente, insa, examinarea periodica, laparocopia, ecografia transvaginala sau testele de sange pot fi de ajutor in diagnosticarea la timp a cancerului ovarian.