Revista Sănătate

5 ceaiuri benefice pentru lipsa de concentrare

Atunci când simţi că îţi pierzi atenţia şi, pur şi simplu, îţi lipseşte puterea de concentrare; când te simţi obosită şi lipsită de vlagă, natura vine în întâmpinarea ta cu mai multe ceaiuri care te pot ajuta să faci faţă provocărilor zilnice.

Lipsa de concentrare vine pe fondul mai multor factori prezenţi în viaţa de zi cu zi, care te influenţează, de multe ori, chiar fără să îţi dăm seama. De la stres şi până la oboseală, toate îşi pun amprenta asupra atenţiei şi a capacităţii tale de concentare. Cel mai important este să găseşti modalităţi prin care să îţi limpezeşti gândurile pentru a te putea concentra şi pentru a putea da randament întreaga zi.

Salvia – creşte concentrarea
Salvia aduce mari beneficii asupra creierului, deoarece acţionează asupra cortexului celebral, înlăturând astfel oboseala psihică şi mărind capacitatea de concentrare şi de memorare. Această plantă este eficientă şi în cazul pierderilor de memorie. O poţi folosi sub formă de infuzie, dintr-o linguriţă de plantă uscată, peste care torni 250 ml de apă clocotită. Lasă la infuzat cinci minute şi bea două căni pe zi.

Matcha – stimulează memoria
Consumul acestui ceai oferă energie şi putere de concentrare, datorită conţinutul său de teină, care poate înlocui cu succes cofeina, având un efect mai îndelungat faţă de aceasta din urmă. Matcha stimulează funcţiile creierului, ajutând sistemul nervos să se relaxeze, fiind un ceai ideal de consumat în perioada în care ai nevoie să asimilezi multe informaţii. Prepară ceaiul din 2-3 g pudră de matcha, peste care torni jumătate de cană de apă fierbinte. Amestecă energic, apoi toarnă apa rămasă. Bea o cană de ceai pe zi.

Chimen – stimulează creativitatea
Chimenul creşte puterea de concentrare şi, totodată, stimulează gândirea creativă. Este un ceai bun pentru momentele în care ai o activitate intelectuală crescută. Prepară un ceai de chimen prin zdrobirea a două linguriţe de chimen, peste care torni o cană de apă fierbinte. Lasă la infuzat 15 minute şi serveşte ceaiul după masa de prânz. Un singur ceai pe zi este suficient.

Ginkgo biloba –susţine concentrarea
Ceaiul de ginko biloba acţionează la nivelul creierului şi activează circulaţia sangvină, susţinând procesul de concentrare, stimulând şi memoria. Totodată, acesta stimulează nivelul de oxigen din creier. Prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă, peste care torni 200 ml de apă clocotită. Lasă 10-15 minute la infuzat, apoi strecoară şi bea 2-3 căni pe zi.

Menta – stimulează funcţiile cerebrale
Menta influenţează starea de spirit şi creşte puterea de concentrare, fiind recomandată şi pentru înlăturarea durerilor de cap. Prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă, peste care torni o cană cu apă fierbinte. Lasă la infuzat 10 minute şi bea două căni de ceai pe zi.