Produsele pe bază de plante și suplimentele nutriționale sunt foarte populare. Acestea sunt în general considerate inofensive doar pentru simplul fapt că sunt „naturale”, dar natural e doar ceva creat de natură.
Însă utilizarea fără discernământ a ingredientelor din compoziție poate duce la reacții adverse semnificative din punct de vedere clinic.
Herbalife este cea mai mare companie de nutriție și controlul greutății din America care produce, promovează și comercializează suplimente nutriționale, produse pentru slăbit (shake-uri pe bază pe soia care pot înlocui o masă), suplimente pentru energie și fitness, produse pentru sportivi, precum și produse de îngrijire corporală, în 95 de țări.
Potrivit companiei, produsele lor sunt dezvoltate de experți în nutriție, medici de renume și oameni de știință. Deși este o companie cu o reputație bună și milioane de oameni din întreaga lume folosesc produsele lor, câteva studii au raportat unele nereguli în urma consumului de suplimente nutriționale Herbalife.
EFECTE SECUNDARE HERBALIFE
În anul 2004 au fost identificate 4 cazuri de hepatită acută în spitalele din Israel, asociate cu consumul de produse Herbalife.
Au fost efectuate investigații din partea ministerului asupra a 12 pacienți. 11 din pacienții examinați erau femei cu vârsta medie de 49 de ani. O pacientă avea ciroză biliară primară în stadiul 1, iar o altă pacientă avea hepatita B.
Leziunile hepatice acute au fost diagnosticate după 11 luni de la începerea curei cu produse Herbalife. O pacientă a dezvoltat două episoade de insuficiență hepatică.
Hepatita s-a remediat în cazul a 7 pacienți, în timp ce un pacient a făcut complicații în urma transplantului de ficat. Trei pacienți care au reluat consumul de produse Herbalife în urma normalizării enzimelor hepatice au făcut din nou hepatită.
Autorii acestui studiu au solicitat o evaluare prospectivă a produselor Herbalife pentru a confirma potențialul lor toxic asupra ficatului și îndeamnă la mai multă prudență din partea consumatorilor, mai ales a celor cu boli hepatice subiacente.
Cazuri de toxicitate hepatică asociată cu suplimentele Herbalife au apărut și în Spania, motiv pentru care Ministerul Sănătății a interzis utilizarea acestora.
În 2007, Spitalul Universitar din Berna, Elveția, raporta 10 cazuri de hepatită toxică în care erau implicate produsele Herbalife.
În anul 2010, World Journal of Hepatology raporta cazurilor a trei pacienți cu leziuni hepatice care au consumat diferite suplimente alimentare și produse pentru slăbit. Doi dintre pacienții investigați au consumat diferite produse Herbalife.
O femeie de 37 de ani prezenta dureri abdominale, greață ușoară și icter nedureros înainte de a se prezenta la spital. O altă femeie, de 53 de ani a dezvoltat simptome de icter dureros și prurit (mâncărimi) cu 3 săptămâni înainte de internare.
Ambele paciente au declarat că nu aveau boli sau probleme cu ficatul înainte de consumul produselor Herbalife.
Autorii studiului susțin că leziunile hepatice au fost cauzate de produsele pentru slăbit. Ingredientele din produsele Herbalife erau contaminate cu diferiți compuși dăunători, precum metale grele, pesticide, extracte din plante crude nerafinate. Compania a replicat că acești compuși sunt utilizați în mod curent și în alte alimente și suplimente nutriționale.
În anul 2013, au fost detectate cioburi fine de metal în shake-ul Formula 1. După cinci săptămâni compania a rezolvat problema și a insitat că nu există nici o dovadă că produsele contaminate au ajuns la consumatori.
Amendă pentru înșelarea clienților
Acuzată de înșelarea consumatorilor de către Comisia Federală de comerț din SUA, compania care comercializează în special produse pentru slăbit a ales să plătească o suma apreciabilă pentru închiderea investigației și evitarea unor acuzații mai grave (schemă piramidală) arată cbsnews.com.
Totodată, Herbalife a anunțat că își va schimba modelul de business bazat pe stimularea agenților de vânzări care aduc în rețea noi “recruți” (network marketing). Compania înregistrată în insulele Cayman ce vinde suplimente alimentare pentru slăbit și creme de piele anunțase încă din februarie că se află în discuții cu FDC (Comisia Federală de Comerț) pentru rezolvarea unei investigații privind practici comerciale înșelătoare.
Acuzele de înșelătorie se bazează pe plângerile distribuitorilor recrutați pe bandă rulantă cu promisiunea unor câștiguri fabuloase în urmă vânzărilor rețelei ce urma să fie construite de fiecare, majoritatea dintre ei renunțând însă pe măsură ce își dădeau seama că nu pot aduce noi adepți în sistemul multilevel marketing.
CONCLUZIE
În loc de concluzie, trebuie să reținem că aceste tipuri de produse pot avea efecte benefice asupra unor persoane, la fel cum pot dăuna altor persoane, îndeosebi celor care au o anumită sensibilitate hepatică.
Pe eticheta produselor nutritive și a celor cu extracte din plante trebuie să fie precizate concentrația de substanțe active și posibilele efecte adverse sau contraindicații.