Revista Sănătate

Ce să nu mănânci și ce să nu bei dacă ai diabet zaharat

Diabetul zaharat este o boală cronică care durează toată viața. Practic, în prezent asistăm la o epidemie de diabet la nivel mondial.
Mai exact, datele statistice arată ca la nivel mondial, peste 425 de milioane de oameni trăiesc cu această boală. Majoritatea cazurilor diagnosticate suferă de forme ale bolii care pot fi prevenite și sunt reversibile printr-un stil de viață sănătos, printre altele. Este o problemă socială, în aceeași măsură în care este o problemă medicală.

Dacă boala nu este ținută sub control, în timp pot să apară complicații serioase precum: neuropatia diabetică, nefropatia diabetică, ochiul diabetic, boli cardiovasculare.

Important de menționat este faptul că un consum de alimente haotic, nesănătoase, cu indice glicemic ridicat poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge, în astfel are loc o creștere a riscului de instalarea a complicațiilor diabetului.

Iată ce alimente sau băuturi trebuie evitate dacă ai diabet zaharat:
Băuturile zaharoase sunt cea mai proastă alegere pentru persoanele cu diabet zaharat. În primul rând fiindcă ele conțin mulți carbohidrați. De asemena, au fructoză care este legată de rezistența la insulină și de diabet.

Studiile arată că un consum de băuturi îndulcite cu zahăr poate crește riscul unor afecțiuni legate de diabet, cum ar fi ficatul gras.

Stai departe de grăsimile trans fiincă ele sunt nesănătoase. Grăsimile trans se regăsesc în untul de arahide, în smântână, în biscuiți, brioșe.

Deși grăsimile trans nu cresc în mod direct nivelurile de zahăr din sânge, ele au fost legate de creșterea inflamației, dar și de rezistența la insulină și grăsimile abdominale.

Pâine albă, paste și orez. Aceste produse care au conținut ridicat de carbohidrați și sunt studii care arată că contribuie la creșterea nivelului de zahăr din sânge la pacienții cu diabet zaharat tip 1 și tip 2. Specialiștii spun că acești pacienți ar trebui să aleagă consumul de alimente intergale bogate în fibre.

Marea majoritate a cerealelor conțin mai mulți carbohidrați decât se crede.

În plus, conțin puține proteine, de aceea, persoanele cu diabet zaharat ar trebuie să evite consumul de cereale la micul dejun. În cazul lor, ideal este ca micul dejun să fie compus din alimente care au la bază proteine și un conținut mic de carbohidrați.

Cei care au fost diagnosticați cu diabet zaharat trebuie să stea departe de tot ceea ce înseamnă zahăr, inclusiv de zahărul brun sau de miere. Explicația constă în faptul că mierea conține mulți carbohidrați.

Fructe uscate. Deși fructele sunt ideale pentru sănătate, este de preferat să fie consumate cele proaspete. Fuctele uscate conțin mult zahăr și mulți carbohidrați, de aceea ar trbuie să nu fie consumate de pacientul cu diabet.