Incearca sa fii activ
Exercitiul fizic regulat poate face diferenta. Plimbarile, aerobicul usor, yoga si inotul pot scadea durerea de genunchi, determinand cresterea flexibilitatii si a mobilitatii articulare. Cel mult 30 minute pe zi, de 3-4 ori pe saptamana, de activitate fizica – chiar daca este una usoara (gradinarit, gimnastica) – pot reda starea de bine a articulatiilor. In cele 30 de minute de miscare zilnica este suficient sa incluzi exercitii cu impact redus asupra articulatiilor, astfel incat sa nu accentuezi durerea, mai ales daca esti diagnosticat cu artroza.
Dormi bine
Dupa o noapte de somn odihnitor, corpul uman poate face fata mai usor durerii de genunchi. Rutina somnului este benefica, asa ca incearca sa te pui in pat la aceeasi ora si sa te trezesti la aceeasi ora, in fiecare zi. Evita, atunci cand stai in pat, sa urmaresti programe de la televizor, pentru a nu-ti obosi si mai tare organismul. Nu dormi la pranz, oricat ar fi de tentant. Daca durerea de genunchi te tine treaz, spune-i acest lucru medicului tau reumatolog, iar el va sti daca este cazul sa iti modifice tratamentul.
Cere ajutorul persoanelor dragi sau prietenilor
Nu te sfii sa ii rogi pe cei din jurul tau sa te ajute cu treburile zilnice, atunci cand durerea de genunchi este coplesitoare ori iti provoaca dizabilitate. Unele zile sunt mai bune, altele nu. Asa ca este important sa ceri ajutorul, atunci cand simti ca nu te mai poti baza pe articulatiile genunchilor.
Ia analgezicele conform planului de tratament
Planul zilnic de medicatie stabilit cu medicul tau trebuie urmat cu regularitate. Dupa ce ai apelat la aplicarea unguentelor ori cremelor locale cu efect analgezic, poti folosi si o genunchiera – daca stii ca ai de facut un drum mai lung, pentru a proteja articulatia genunchiului de alternanta temperaturii exterioare. Si tot pentru protejarea articulatilor sunt utile si ortezele speciale. Intreaba-ti medicul daca iti poate oferi informatii despre alegerea genunchierelor si ortezelor.
Apeleaza la masaj si la automasaj
Masajul are un rol important in gestionarea durerii de cauza inflamatorie a genunchiului. Este important ca, macar o data pe saptamana, sa mergi la un cabinet specializat pentru masaj, intrucat masajul terapeutic ajuta la imbunatirea circulatiei sangvine si la drenajul limfatic al membrelor inferioare si al intregului organism.
Iar zilnic, cu ocazia aplicarii unguentelor locale pe baza de substante active cu efecte antiinfamatoare, poti sa iti faci singur un masaj al zonei dureroase, insa poti extinde miscarile si asupra regiunii poplitee si in directia gambei, dupa care este esential sa ramai cateva zeci de minute in pozitie orizontala, cu picioarele asezate pe un plan putin mai ridicat (la 30 de grade). Este indicat sa asezi o perna tare sub picioare.
Gaseste-ti un hobby
Tine-ti mintea si corpul permanent ocupate cu activitati placute: pictatul, sahul, lectura unei carti in parc, intalnirile cu prietenii si familia!
Fii pregatit pentru acutizari ale durerii de genunchi
Atunci cand se intampla acest lucru (iar artroza are episoade cu durere accentuata), este bine sa ai un plan pus la punct din timp. Comprese reci (cu gheata) sau calde, o medicatie de salvare sau cresterea dozei unuia dintre analgezice, plan prestabilit cu medicul tau – toate aceste masuri te vor ajuta sa depasesti momentul dureros. Identifica factorul declansator al durerii de genunchi si incearca pe cat posibil sa il eviti.