Revista Sănătate

Vindecarea dificila si lenta a ranilor, simptom in diabet

Diabetul are numeroase complicatii daca este lasat netratat sau daca este neglijat. Tocmai de aceea, este esential sa intelegem simptomele diabetului, iar astazi ne indreptam atentia in directia vindecarii lente a ranilor la diabetici.

Unul dintre simptomele diabetului este faptul ca ranile si taieturile se vindeca mai lent decat la persoanele sanatoase.

Plagile sau ranile care au nevoie de mai mult de cateva saptamani pentru a se vindeca ar putea sa se infecteze si sa necesite un tratament medical, iar adesea ele indica o boala precum diabetul.

Atunci cand te tai din greseala sau te arzi, corpul tau incepe un proces in trei etape, ca sa repare pielea afectata. In primul rand, un raspuns imun determina rana sa se inflameze pentru a preveni infectiile. In al doilea rand, noi celule se formeaza deasupra ranii sau plagii si, la final, se formeaza tesutul cicatricial pentru a vindeca rana. Unele rani se vindeca usor, in vreme ce altele pot sa aiba nevoie de mai mult timp, in special daca sunt severe sau daca persoana are o stare precara de sanatate.

Vindecarea lenta a ranilor –  Cauze

Exista un numar mare de factori care pot intarzia sau complica procesul de vindecare a ranilor, printre care si:

  • diabetul zaharat;
  • un nivel scazut al HGH (hormonul de crestere uman);
  • artrita reumatoida;
  • bolile vasculare sau arteriale;
  • deficienta de zinc.

Diabetul si ranile care se vindeca lent

Valorile ridicate ale glucozei serice, cauzate de diabet, pot, in timp, sa afecteze nervii (neuropatia diabetica) si pot duce la o slaba circulatie a sangelui, iar astfel sangelui (necesar pentru repararea pielii) ii este mai greu sa ajunga la zonele de pe corp afectate de plagi sau rani.

Acest lucru poate face ca ranile sa ramane deschise si sa nu se vindece nici dupa luni de zile, crescand astfel riscul de:

  • infectii fungice;
  • infectii bacteriene;
  • cangrena (tesuturile se necrozeaza).

Daca pacientul isi tine glicemia sub control, acest lucru il poate ajuta sa reduca acum riscul ranilor care se vindeca prea lent, cat si pe viitor. Ranile care se vindeca lent pot fi un simptom al unui diabet nediagnosticat, mai ales daca sunt prezente si alte simptome.

Vindecarea dificila si lenta a ranilor (inclusiv taieturile, juliturile, basicile de pe piele) poate fi deosebit de problematica daca acestea afecteaza picioarele unei persoane cu diabet si daca ranile sau leziunile nu sunt tratate in mod corespunzator. Astfel, ranile care se vindeca lent pot creste riscul de amputare a acelui membru. Prin urmare, este important ca pacientii cu diabet sa isi verifice picioarele (laba piciorului) zilnic si sa raporteze medicului orice semne de deteriorare sau de leziuni care nu par sa se vindece.

Cand sa mergi la doctor

Daca nu ai diabet si o taietura sau arsura are nevoie de mult timp ca sa se vindece sau prezinta semne de infectie, mergi la un medic specialist, pentru ca acesta sa iti poata examina rana. In unele cazuri, o rana care se vindeca lent ar putea semnala o afectiune medicala precum diabetul. Ranile si leziunile de pe picioare sau de pe orice alta parte a corpului trebuie monitorizate indeaproape.

Loading...