Talie de viespe, coapse zvelte si glezne subtiri. Asa ti-ai dori sa arati toata vara cel putin. Daca insa ai observat ca picioarele tale se umfla inexplicabil, trebuie sa afli cat mai curand care este cauza si cum poti scapa de problema. Iata cateva sfaturi:
Cauze posibile
O posibila explicatie pentru aparitia umflaturilor la nivelul gleznelor si al gambelor este sedentarismul. Daca stai multe ore pe scaun la birou ori conduci timp indelungat e posibil sa te trezesti cu edeme la nivelul membrelor inferioare, spun medicii.
Daca poti sa juri ca ai dat jos toate kilogramele acumulate peste iarna, inseamna ca alta e problema. E posibil ca organismul tau sa retina in tesuturi mare parte din lichide. De aceea gambele tale sunt mai umflate si iti simti picioarele greoaie.
Solutii
Odata ce ai stabilit cauza umflarii picioarelor, solutiile sunt simple. In primul rand, odihneste-te cu picioarele ridicate pe 2-3 perne pentru a pune sangele in miscare si a oxigena tesuturile. Este recomandata si miscarea, aceasta fiind modalitatea prin care sangele arterial si cel venos circula corect, prin care tesuturile functioneaza normal. Profita de vremea buna pentru a face cel putin o plimbare pe zi.
Daca retentia de lichide este vinovata, atunci iata ce trebuie sa faci:
1. Renunta la sare. Cel putin pentru o vreme redu cat mai mult consumul de sare din alimentatie. Sarea, mai exact sodiul, in cantitati prea mari face ca apa sa nu se mai elimine usor si tu sa capeti chiar si cateva kilograme in plus. Chiar daca nu obisnuiesti sa pui sare in salata, trebuie sa stii ca doua treimi din aportul de sare in organism este ascuns in alimente precum paine, biscuiti, conserve, chips-uri si branzeturi.
2. Bea ceaiuri. Infuziile de plante pot contracara acumularea excesiva de lichide. Cumpara un amestec de splinuta (Solidago virgaurea), vulturica si ortosifon sau ceai de Java, trei dintre cele mai puternice plante diuretice. Fierbe o jumatate de litru de apa adauga 1-2 linguri de amestec din aceste plante medicinale. Strecoara-l si toarna-l intr-o sticla din care sa bei pe tot parcursul zilei.
3. Recupereaza potasiul pierdut. Asa cum exista alimente care te fac sa retii apa, exista si alimente menite sa elimine lichidul din organism. Este vorba despre cele bogate in potasiu, care ajuta la eliminarea sodiului precum kiwi, bananele, pepenele galben, pepenele verde, caisele, cartofii, spanacul, mazarea, codul sau pieptul de pui, migdalele, nucile si alunele.
4. Continua sa bei apa. Daca te numeri printre cei care isi imagineaza ca apa le va face si mai rau gresesti! Apa este benefica, intrucat contribuie la diluarea sodiului in exces din organismul tau. Medicii recomanda sa bem cel putin doi litri de apa pe zi.
5. Pastreaza cozile de cirese. Ciresele se numara printre cele mai gustoase fructe, dar nu uita atunci cand le mananci sa nu le arunci coditele. Intr-o buna zi se vor dovedi extrem de utile. Si asta pentru ca ceaiul facut din tulpini de cirese este apreciat pentru calitatile sale diuretice.