Revista Sănătate

Ce se intampla cand iti trosnesti degetele

Trosnitul degetelor este ceva foarte placut pentru tine si foarte deranjant pentru cei din jur. Dar oare poate cauza artrita, asa cum ne ameninta mama sau bunica pentru a ne face sa incetam? Nu exista nicio dovada stiintifica serioasa care sa spuna ca trosnitul degetelor cauzeaza artrita. Ar putea, insa, afecta functionarea articulatiilor pe termen lung.

Articulatiile sunt punctul unde doua (sau mai multe) oase se intalnesc. Ligamentele leaga oasele unul de altul, iar capsula articulara inconjoara totul. Aceasta capsula este plina cu un lubrifiant natural numit lichid sinovial. Atunci cand iti trosnesti degetele, articulatia este „smulsa“, largind capsula si fortand „aerul“, adica substantele gazoase din lichidul sinovial, sa se „mute“ pentru a umple spatiul ramas gol.

Această afluenţă de gaze din capsulă scoate acel zgomot atât de plăcut nouă şi atât de enervant pentru ceilalţi. E ca şi cum ai deschide o doză de suc acidulat, notează „Huffington Post“. Durează aproape 30 de minute ca dioxidul de carbon, nitrogenul şi oxigenul (gazele din capsulă) să se dizolve din nou în lichidul sinovial. Acesta este motivul pentru care trebuie să aştepţi ceva vreme pentru a-ţi putea trosni din nou degetele. Trosnitul degetelor este foarte satisfăcător, mai ales pentru că întinde articulaţiile şi stimulează terminaţiile nervoase de acolo. Dar este, oare, periculos? „Nu cred că trosnitul articulaţiilor poate cauza artrită, însă poate destabiliza, pe termen lung, articulaţia şi se poate pierde puterea de apucare şi chiar slăbi unele funcţii ale mâinii“, susţine specialistul John Indalecio, terapeut la un spital din New York, SUA.