Revista Sănătate

Tratamentul varicelor: operaţie clasică versus intervenţia cu laser sau radiofrecvenţă!

Operaţia clasică se recomandă atunci când varicele sunt foarte mari, când au determinat tulburări trofice importante cu ulcere ce trenează de ani de zile. Terapia endovasculară poate utiliza laserul sau radiofrecvenţa.

Ambele metode, tot chirurgicale, pot ajuta în tratamentul varicelor. Care sunt avantajele şi când se poate apela la ele pentru a evita operaţia clasică, aflaţi din articolul următor.

Intervenţia chirurgicală clasică

Dr. Florin Radu Popa, şeful Secţiei de Clinice de Chirurgie Vasculară din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Este recomandată intervenţia chirurgicală clasică atunci când varicele sunt foarte mari, când au determinat tulburări trofice importante cu ulcere ce trenează de ani de zile.

În astfel de situaţii internarea în spital şi tratamentul ulcerului sunt pe primul loc şi mai apoi ne concentrăm spre rezolvarea patologiei venoase. Pentru o operaţia classică perioada de şedere în spital este de 48-72 de ore.

Însă, dacă există şi ulcere de gambă, perioada de spitalizare poate creşte până la 8-10 zile. După intervenţia clasică pentru varice pacientul se poate întoarce la serviciu în 7-10 zile (fără însă a efectua efort deosebit la lucru).

După operaţia clasică trebuie purtaţi ciorapi medicinali minim 3 luni

După operaţia clasică se poate să apară pentru o perioadă de 2-3 săptămâni un uşor edem la nivelul gambei care prin purtarea ciorapilor elastici se va retrage. Trebuie spus că după o astfel de intervenţie chirurgicală trebuie purtaţi ciorapii medicinali pentru o perioadă ce se întinde de la 1 lună la 6 luni.

Timpul minim necesar recomandat este 1 lună, dar în general recomandam purtarea lor măcar 3 luni. Cu cât afectarea este de grad mai mare, se pot purta ciorapii chiar şi mai mult de 6 luni.

Terapia endovasculară: operaţiile cu laser şi radiofrecvenţă

Terapia endovasculară poate utiliza laserul sau radiofrecvenţa. Ambele metode pot ajuta în tratamentul chirurgical al varicelor. Diferenţa între cele două este legată de tipul de energie eliberată şi de cantitatea de căldură emanată de fiecare procedură.

Laserul foloseşte lumina care trece focalizată printr-o fibră fabricată special (cateter pentru operaţia cu laser) Acest cateter eliberează energie sub formă de căldură de până la 100 grade Celsius. Fibrele LASER nou create (VENEX 360 şi VENEX sphere) permit eliberarea energiei termice pe un segment precis de venă şi astfel se poate controla precis segmentul de vena tratat.

Radiofrecvenţa foloseşte un cateter care la vârful său eliberează energie termică de până la 80 grade Celsius prin utilizarea curenţilor de radiofrecvenţă. Ambele catetere folosesc în final căldura care determină închiderea venei afectate prin leziuni ireversibile ale endoteliului vascular.

Aşa cum spuneam mai sus, pentru tratamentul varicelor se pot folosi ambele metode.

Dar, terapia cu radiofrecvenţă se poate aplica şi la varicele fine, în stadiul I (telangiectazii albastre sau roşii – linii fine roşii şi violete, de câţiva milimetri până la câţiva centimetri lungime, rectilinii sau sinuoase; ele „desenează“ adesea reţele inestetice).

în acest caz se folosesc ace prelucrate special, ce au două manşoane de metal pentru a proteja pielea de o eventuală arsură.

Cât trebuie să stau în spital pentru aceste intervenţii?

Pentru tratamentul cu radiofrecvenţă sau laser spitalizarea este de câteva ore. Deocamdată intervenţiile pe varice cu laser sau radiofrecvenţă se efectuează în clinici private şi nu în spital. Dacă se efectuează cu anestezie locală, pacienţii pot pleca la două-trei ore de la operaţie.

Intervenţia se poate realiza la ambele picioare, fie că se foloseşte terapia Laser sau Radiofrecvenţa.De altfel, aşa este recomandat şi avantajos, având în vedere că aceste catetere sunt de unică folosinţă, iar preţul lor este destul de mare.

După o astfel de intervenţie, primul control se efectuează a doua zi postoperator când se reface pansamentul. Apoi, la 7 zile, se efectuează un examen Doppler şi se scot eventualele fire. La o lună se efectuează ultimul examen Doppler.

În ceea ce priveşte sau recomandările, după laser sau radiofrecvenţă trebuie evitate eforturile fizice ce presupun ridicarea de greutăţi mari. Şi, de asemenea, trebuie evitată constipaţia.

Ciorapi medicinali purtaţi o lună de zile, doar după terapia cu laser

După intervenţia cu laser timp de o lună de zile este recomandat să se poarte ciorapi medicinali compresie 15-17 mmHG. De aceea nu recomandăm intervenţia cu laser sau radiofrecvenţă în perioadele foarte călduroase pentru că purtarea ciorapilor poate deveni dificilă.

Doar după terapia cu radiofrecvenţa a telangiectaziilor (n.r. – acea reţea de vinişoare roşii-vineţii) nu trebuie purtaţi ciorapi medicinali.

Pacientul îşi va relua mai rapid mersul şi activităţile curente

Faţă de intervenţiile chirurgicale clasice, există mai multe avantaje, fie că se apelează la cateterul cu laser, fie că se optează pentru cateterul cu radiofrecvenţă.

Vor fi mai puţine incizii, intervenţiile sunt mai rapide, cicatricile vor fi de mici dimensiuni; pacientul îşi va relua mai rapid mersul şi activităţile curente; în plus, există o probabilitate mai mică pentru complicaţii postoperatorii.

Mai trebuie spus că riscul unei astfel de intervenţii este extrem de mic, iar cu cateterele noi utilizate riscul de tromboflebită profundă este minim.
Reapar varicele după operaţie?

Rata de recidivă se încadrează în cea cunoscută şi la operaţiile clasice (2-7%) cu toate că tendinţa de reapariţie a unor dilataţii pentru intervenţiile cu laser şi radiofrecvenţa, pare a fi mai scăzută“.

Soluţie nechiurgicală pentru cei care nu doresc operaţie

„Aş dori să precizez că există o nouă soluţie terapeutică pentru persoanele în vârstă sau cele care nu doresc intervenţia chirurgicală. Procedura se efectuează în mediu privat. Se numeşte terapie prin sclerozare ecoghidată şi înseamnă închiderea varicelor şi secundar a ulcerelor venoase cu ajutorul unor injecţii (puncţii) ce se efectuează prin ghidaj ecografic.

Se închid astfel canale comunicante intre sistemul venos profund şi superficial cât şi vene superficiale dilatate şi afectate. Rezultatele sunt excelente“, arată dr. Florin Radu Popa.

Ce poate favoriza apariţia varicelor

Boala varicoasă apare pe venele superficiale. Prin distructia sau disfuncţia unor valve care se găsesc din loc în loc pe traiectul venelor, sângele venos stagnează, ceea ce pemite creşterea presiunii locale care va dilata venă şi implicit va agrava buna funcţionare a valvelor, ducând în final la apariţia varicelor.

Vena varicoasă este o venă în care sângele stagnează, este ca un recipient, ca un sac în care se aduna sângele şi care nu mai este folosit în economia organismului. Apariţia varicelor este legată şi de o componentă genetică ce se manifestă la fiecare generaţie.

Deficitul de producţie de elastina sau producţia să cu anumite defecte (elastina făcând parte din peretele vascular) face ca venele să fie mult mai elastice, să-şi mărească volumul, să se dilate şi să ducă la apariţia varicelor.

Boala varicoasă nu este doar o boală a vârstnicilor. Ea apare şi la tineri, mai ales la femeile însărcinate. La acestea, în timpul sarcinii, din cauza compresiei exercitată de către fătul situat în uter – venele din pelvis la rândul lor sunt comprimate – sângele este în imposibilitatea de a se reîntoarce spre cord.

Iar acest lucru determina creşterea presiunii în venele membrelor inferioare. Această creştere de presiune dilata venele care au deja o predispoziţie la dilataţie datorită constelaţiei hormonale a femeii în timpul sarcinii. De aceea, după sarcina, o mare parte din femei se adresează medicului specialist flebolog sau chirurgului vascular pentru tratamentul varicelor.

De asemenea, persoanele care stau mult timp în picioare (de exemplu, frizerii, vânzătorii) fac mai des această boală.