Cei mai mulți oameni merg la serviciu dimineața, de la 9 până la 5 după-amiaza. Un studiu realizat de către un profesor doctor de la Universitatea Oxford a relevat un fapt de-a dreptul îngrijorător.
Dr. Paul Kelley susține că cea mai comună formă de tortură în zilele moderne este faptul că începem să muncim înainte de 10 dimineața.
Adesea spunem că ceasul nostru biologic ticăie și chiar nu suntem departe de adevărul că trupul nostru funcționează în funcție de anumite cronometre ale corpului. Fenomenul este cunoscut ca ritmul circadian.
Ritmul circadian, sau ritmul nictemeral este un ciclu de aproximativ 24 de ore al proceselor biochimice, fiziologice sau comportamentale aparținând entităților vii, inclusiv plante, animale, ciuperci sau cianobacterii.
Aceste cronometre sunt cicluri pre-programate genetic care reglementează activitatea creierului nostru, nivelurile de energie, precum și producția de hormoni și reprezentarea mentală a timpului.
Pornind programul de la ora 10 dimineața, dr. Kelley susține că ne punem sănătatea în pericol.
„Avem o societate care este privată de somn. Aceasta este o problemă la nivel internațional. Toată lumea suferă și nu trebuie”.
Acesta și-a testat teoria, schimbând programul de la universitate de la 8.30 la ora 10. După o anumită perioadă de timp, acesta a observat o îmbunătățire a cunoștințelor studenților. Notele acestora erau mai mari și productivitatea s-a îmbunătățit semnificativ.
Dr. Kelley susține că ideea sa ar putea aduce multe îmbunătățiri societății dacă ar fi luată în considerate. Nivelul de stres ar fi mai mic, iar oamenii ar putea fi mai productivi, mai atenți la sarcinile sale. De asemenea, acesta susține că oamenii ar fi mai fericiți.
Cei care încep să muncească înainte de ora 10 sunt supuși unui stres emoțional și fizic, iar acest lucru conduce la serioase probleme de sănătate.
Pentru că se trezesc foarte devreme, oamenii ajung să consume mai multe băuturi bogate în cofeină într-o singură zi, pentru a încerca să stea atenți.