In urma cazului de meningită meningococică ce a dus la decesul unei eleve în vârsta de 18 ani de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București, Ministerul Sănătăţii a anunțat că au fost identificate toate persoanele care au intrat în contact cu aceasta.
Este vorba despre elevii din două clase ale aceleiași unități de învățământ și zece profesori. Mare atenție la simptomele meningitei! Nu e deloc de glumă cu ea!
Conform procedurilor care se impun în acest caz li s-au recoltat probe de exudat faringian şi li s-a administrat antibiotic în doză unică, în scop profilactic. De asemenea, în unitatea de învățământ au fost luate măsuri de decontaminare şi dezinfecţie.
Infecţia cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar în cazul unui contact foarte apropiat cu o persoana bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu este rezistent în mediul extern, fiind foarte sensibil la variaţiile de temperatură şi uscăciune.
Un simptom clasic al meningitei este o erupție de pete, ca o iritație. Pe lângă acesta mai pot apărea:
Febra;
Starea de rău;
Iritabilitatea și lipsa de energie;
Durerile de cap;
Durerile musculare și ale articulațiilor;
Respirația accelerată;
Mâini și picioare reci;
Piele palidă și pătată;
Gât rigid;
Confuzie;
Sensibilitate la lumină puternică;
Somnolență;
Convulsii.
Este recomandat tratamentul administrat în spital pentru toate tipurile de meningită bacteriană deoarece infecția poate provoca probleme grave și necesită o monitorizare atentă. Tratamentul poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni. Dacă este vorba despre o meningită ușoară, virală, pacientul poate fi tratat și acasă, simptomele dispărând în 7-10 zile.