Îți vine să crezi că datorită progresului medicinei, mai ales în domeniul imagisticii, milioane de oameni din întreaga lume au primit un diagnostic greșit?
Descrisă și explicată pentru prima dată de psihiatrul și neuropatologul german Alois Alzheimer, boala care azi îi poartă numele este o afecțiune degenerativă progresivă a creierului, care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată.
Aceasta produce o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului, cu pierderea capacităților intelectuale ale individului și a valorii sociale a personalității sale, asociată cu tulburări de comportament, ceea ce realizează starea cunoscută sub numele de demență senilă.
După ce milioane de oameni vârstnici din întreaga lume au fost diagnosticați cu boala Alzeimer, oamenii de știință au aruncat recent „bomba’: o mare parte dintre ei au fost diagnosticați greșit! Cea mai importantă și mai recentă descoperire legată de demență arată că, în realitate, este vorba despre o formă nouă de demență, despre care până acum nu s-a știut.
Boala, numită Late sau encefalopatie limbic-predominantă asociată vârstei, are simptome similare cu Alzheimerul, dar este o afecțiune diferită, se arată într-un raport publicat de jurnalul Brain. Existența acesteia ar putea explica, în parte, de ce multe tratamente pentru demență au dat greș până acum.
Demența nu este o singură boală, ci numele unui grup de simptome ce includ probleme cu memoria și gândirea. Există multe tipuri de demență, iar Alzheimerul este doar unul dintre ele, cel mai comun și asupra cărora cercetătorii s-au concentrat cel mai mult. Însă aproape o treime dintre vârstnicii diagnosticați cu Alzheimer ar putea suferi, în realitate, de Late.
Tulburarea pare să îi afecteze mai cu seamă pe cei mai în etate dintre vârstnici, oameni peste 80 de ani, arată o cercetare realizată la Universitatea Kentucky.Una din cinci persoane din această grupă de vârstă suferă de așa ceva, spun autorii studiului. Spre deosebire de Alzheimer, Late tinde să cauzeze un declin “mai treptat” al memoriei, spun aceștia.
Tulburarea pare să aibă drept cauză acumularea unei anumite proteine în creier (TDP-43), în timp ce Alzheimerul are la bază acumularea – tot la nivelul creierului – a altor proteine.