Revista Sănătate

Bolile care pot fi ‘citite’ în palmă: La ce trebuie să fii atent

Mainile ne pot oferi informatii pretioase despre starea de sanatate, insa de multe ori le ignoram. Monitorizeaza-ti cu atentie palmele, precum si intregul corp, pentru a putea intelege semnalele transmise de organism atunci cand apar probleme.

Palme extrem de deshidratate

Cu totii ne confruntam cu senzatia de maini uscate, mai ales in lunile de iarna, atunci cand vantul si temperaturile scazute le agreseaza. Insa deshidratarea excesiva a palmelor poate indica si alte probleme. De pilda, uscaciunea mainilor poate fi un semn precoce al instalarii menopauzei. Estrogenul este hormonul care contribuie la producerea de colagen si uleiuri naturale la nivelul pielii. Odata cu menopauza, nivelul de estrogen din organism inregistreaza o scadere, care ar putea cauza deshidratarea mainilor.

 

Si eczema poate fi responsabila pentru mainile uscate, potrivit doc.ro. Eczemele de la nivelul mainilor pot fi cauzate de reactiile alergice sau de contactul cu substante agresive (de pilda, substantele din produsele de curatenie).

Palme inrosite

Ficatul tau poate fi responsabil pentru inrosirea mainilor. Bolile hepatice precum ciroza sau boala Wilson cauzeaza adesea eritem palmar, care se manifesta prin inrosirea palmelor. Roseata specifica eritemului palmar apare, in general, la baza palmei.

Si dereglarile hormonale se pot manifesta prin inrosirea palmelor. De pilda, nivelul ridicat de estrogen din organism poate cauza o asemenea reactie.

Palme transpirate

Transpirarea excesiva a palmelor poate trada hiperhidroza palmara, insa si hipertiroidia poate fi cauza acestei probleme. Expunerea la stres emotional si anxietatea pot fi, de asemena, cauze ale palmelor transpirate.

Unghii fragile

Unghiile fragile, care se rup usor, pot fi semn de deficit de fier, zinc sau vitamina A. Analizele de sange vor scoate la iveala carentele daca acestea exista.

Tremur la nivelul mainilor

Tremurul mainilor poate fi primul semn al bolii Parkinson, o afectiune neurodegenerativa care apare atunci cand nivelul de dopamina din creier scade complet. Cu cat Parkinsonul este diagnosticat si tratat mai devreme, cu atat calitatea vietii pacientului este imbunatatita.

Durere la nivelul tendoanelor

Durerile la nivelul tendoanelor pot trada o tendinita, adica inflamarea acestora. Tendinita apare ca urmare a suprasolicitarii tendoanelor si se manifesta, in general, dupa varsta de 40 de ani.

Senzatie de furnicaturi la nivelul palmelor

Neuropatia periferica afecteaza terminatiile nervoase si poate cauza senzatii de furnicaturi la nivelul palmelor. Cea mai comuna cauza a neuropatiei periferice este diabetul. Furnicaturile la nivelul mainilor pot fi insa si semn al unei carente nutritionale, a unei infectii ori a unei afectiuni de natura autoimuna. Furnicaturile reprezinta un semn al unei afectiuni destul de serioase, de aceea este recomandat sa se mearga la medic imediat ce acestea apar.

Umflarea degetelor

Degetele umflate pot fi semn al unei afectiuni cardiace sau pulmonare. Exista insa si situatii in care retentia de apa in tesuturi este responsabila pentru aparitia acestui simptom.

Monitorizeaza-ti cu atentie corpul, pentru a putea intelege semnalele transmise de acesta. Orice simptom poate indica o afectiune, insa trebuie sa il observi si sa mergi la medic in timp util, astfel incat sa primesti diagnosticul corect.