Revista Sănătate

Ce spun ochii tai despre starea de sanatate

Se spune ca ochii sunt oglinda sufletului. Cat de adevarat este acest lucru, nimeni nu stie, dar ei ne pot vorbi despre starea de sanatate a ficatului, nivelul de colesterol, diabetul zaharat si multe alte boli. Caderea sprancenelor. Poate indica boli tiroidiene, cum ar fi hipertiroidism sau hipotiroidism. Subtierea sprancenelor indica functionarea defectuoasa a glandei tiroide, care ajuta la reglarea metabolismului, cat si a nivelului de hormoni de care depinde cresterea si forta firelor de par. Ce sa faci: Consulta medicul si fa analizele la hormoni. Urcior la ochi. Este o infectie survenita pe pleoapa superioara sau inferioara a ochiului, la nivelul unei glande sebacee de la baza unei gene. În cazul în care urciorul la ochi nu trece timp de trei luni, adeseaza-te imediat la medic. Acest lucru poate indica o forma rara de cancer al glandelor sebacee.

Ce sa faci: consulta un oftalmolog care va face o biopsie. Dupa confirmarea diagnosticului, se va face o interventie chirurgicala pentru a elimina urciorul. Formatiuni galbui pe pleoape . Indica xantelasma – pete galbui, usor proeminente, nedureroase, formate din depozitarea grasimilor sub piele. Ele sunt cauzate de nivelul ridicat de colesterol si zahar în sange. Ce sa faci: consulta un oftalmolog si verifica nivelul de colesterol si glucoza în sange. Xantelasma, de obicei, este un simptom a bolilor de ficat sau diabet, important este sa gasesti cauza bolii. Senzatie de arsura si vedere încetosata. Aceste simptome apar dupa ce ai petrecut mult timp în fata calculatorului. Ochii au fost permanent încordati din cauza contrastului de imagini.

Ce sa faci: O pauza de 5 minute la fiecare 45 de minute de lucru. Timp în care poti face cateva exercitii pentru ochi. Regleaza luminozitatea monitorului la valoarea optima. Migrena oculara. Migrenele oculare sunt tulburari vizuale temporare nedureroase, care pot afecta unul sau ambii ochi. Ce sa faci: desi ele pot fi înfricosatoare, migrenele oculare sunt de obicei inofensive si se amelioreaza de la sine fara medicatie în circa 30 de minute. Roseata si mancarimile. Pot fi provocate de o varietate de motive, inclusiv alergii, care pot fi, de asemenea, însotite de congestie nazala, stranut si tuse. Ce sa faci: Încerca sa evitati contactul cu alergenul, adreseaza-te medicului pentru a-ti prescrie picaturi daca iritatia dureaza mai multe zile.

Ochi galbeni. Bolile ficatului, inclusiv hepatita si ciroza, pot da ochilor o nuanta galbena. Culoarea este cauzata de acumularea de bilirubina în sange. Ce sa faci: consulta imediat un medic specialist. Excrescente pe pleoape. Mici, de culoare maronie – pot indica un cancer de piele în curs de dezvoltare. Ce sa faci: consulta un dermatolog. Pierderea brusca a vederii. Sau daca vezi dublu sunt simptome ale unui accident vascular cerebral. Acesta poate fi însotit de senzatie de amorteala în mana stanga si o parte a fetei, pierderea echilibrului si coordonarii, vorbire confuze si dureri de cap. Ce sa faci: suna imediat o ambulanta. Ochi uscati si sensibilitate la lumina. Indica prezenta sindromului Sjogren – o afectiune a sistemului imun ce afecteaza întregul organism si distrug în mod special glandele exocrine (cum ar fi cele implicate în secretia de saliva, de lacrimi). Ce sa faci: consulta un medic care îti va prescrie un tratament si bea multa apa.

Glaucom si cataracta. La persoanele cu diabet zaharat creste riscul de glaucom si cataracta. Ce sa faci: vezi care este glucoza în sange si consulta un oftalmolog.