Revista Sănătate

Boala fara simptome, dar foarte grava, care poate fi confundata cu oboseala de la serviciu

O boala care nu are simptome acapareaza tot mai multi oameni din zonele sarace. E vorba de hepatita C. Pentru a depista bolnavii, autoritatile ar trebui sa testeze toata lumea din aceste zone. O astfel de campanie a inceput in Bucuresti, in cartierele Rahova si Ferentari. Rezultatele sunt ingrijoratoare: un sfert dintre persoanele carora li s-au facut analize sunt infectate cu virusul hepatitei C.

Hepatita C este o boala care se trateaza, cu conditia sa fie depistata. Pentru ca nu doare si nici alte simptome care sa ingijoreze nu are, multi oameni cred ca sunt sanatosi, asa ca nu fac analize. Virusul se transmite in special prin sânge.

În România se presupune ca sunt 600.000 de bolnavi infectati cu virusul C. Depistati sunt numai 15%. Cei nedescoperiti imprastie virusul, fara sa stie.

Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Bals: Peste 80% nu ai nici cel mai mic simptom. Poate sunt putin obositi, dar dau vina pe slujba. Dupa urmeaza o perioada de latenta, in care virusul lucreaza, isi face treaba. Aceasta perioada poate dura si 30 de ani.

Nici cei descoperiti purtatori ai virusului nu pot beneficia de tratament gratuit. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, România are termen ca pâna in 2030 sa elimine hepatita C.