Revista Sănătate

12 simptome ale accidentului vascular cerebral pe care toată lumea ar trebui să le cunoască

Accidentul vascular cerebral poate lovi pe oricine la orice vârstă, deși este mult mai frecvent la persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

12 simptome ale unui accident vascular cerebral

Simptomele de accident vascular cerebral depind de partea creierului afectată de întreruperea alimentării cu sânge. Cunoscând semnele unui accident vascular cerebral poate însemna diferența dintre a obține asistență medicală suficient de rapidă pentru a preveni daunele grave și o viață de invaliditate.

1. Durerea pe o parte a feței

Durerea bruscă și inexplicabilă pe o parte a feței, a brațului, a piciorului sau a pieptului nu este tipică, dar nu este neobișnuită. Femeile sunt mai susceptibile de a experimenta simptomele accidentului vascular cerebral atipice, deci mai bine sa fie in siguranta decat sa le para rau.

2. Viziunea neclară

Dificultatea bruscă de a vedea clar, cum ar fi vederea încețoșată sau dublă, incapacitatea de a vă concentra ochiul (ochii) sau alte schimbări de vedere (în unul sau ambii ochi) pot semnala un accident vascular cerebral.

3. Dificultăți de respirație sau înghițire

Femeile pot prezenta diferite simptome de accident vascular cerebral decât bărbații. Având dificultăți de respirație sau de înghițire sunt două dintre acestea.

Si alte semne de accident vascular cerebral sunt mai frecvente la femei: leșin, iritație, halucinații, greață sau vărsături, dureri bruște, convulsii, sughițuri.

4. Tremurat

Tremuratul instalat in maini este un simptom relativ neobișnuit, dar confirmat al infarctului cerebral – obstrucția alimentării cu sânge a creierului.

5. Pierderea echilibrului

Amețeli subite, lipsa de coordonare sau pierderea echilibrului sunt simptome de accident vascular cerebral obișnuite și ar trebui luate în serios.

6. Mers cu dificultati

Amorteala subita sau furnicaturi oriunde in corp („bolduri si ace”) sau instabilitate si probleme cu mersul normal pot fi semne de accident vascular cerebral.

7. Paralizia facială

Acesta este probabil cel mai cunoscut simptom al accidentului vascular cerebral. Amorțeală / slăbiciune / paralizie subită a unei părți a feței, brațului sau piciorului vă poate spune că un accident vascular cerebral este în desfășurare.

„Încercați să vă ridicați brațele peste cap în același timp. Dacă un braț începe să cadă, este posibil să aveți un accident vascular cerebral. În mod similar, o parte a gurii poate cădea când încerci să zâmbești”, avertizează Clinica Mayo.

8. Cefalee

O durere de cap normală se simte ca o strângere surdă a capului și apare fără alte simptome de accident vascular cerebral. O migrena este o durere ascutita, dureroasa, care este de obicei precedata de alte simptome. O durere bruscă, ascuțită, monstruoasă în cap – mai ales la cei mai tineri – poate fi un semn de accident vascular cerebral.

Femeile au mai multe șanse de a avea dureri de cap decât bărbații, în special cei care au în mod regulat migrene.

9. Confuzie

Dacă sunteți pe punctul de a face ceva și deveniti brusc confuz, dezorientat, sau incapabil să înțelegeti și să gânditi limpede, ar putea fi un semn de accident vascular cerebral.

10. Vertij

Amețeli sau dezechilibre nu sunt neapărat un semn de accident vascular cerebral; amețelile și dezechilibrele însoțite de vertij sunt adesea simptome ale unui accident cerebral.

Vertijul este senzația miscare sau rotire a incaperii fără ca noi sa ne mișcam propriu zis, sau senzatia că obiectele din mediul înconjurător se mișcă atunci când sunt statice.

Vertijul in sine este adesea o chestiune simplă de dezechilibru în urechea interioară și poate fi vindecat cu manevră Epley sau altă ajustare fizică. Triumviratul este un motiv de îngrijorare pentru accident vascular cerebral.

Când vine vorba de accident vascular cerebral stem, prognosticul este foarte bun:

Recuperarea dramatică de la un accident vascular cerebral este posibilă. Deoarece accidentele vasculare cerebrale nu afectează de obicei capacitatea lingvistică, pacientul este capabil să participe mai mult la terapia de reabilitare.

Cele mai multe deficite sunt legate de functiile motorii, nu cognitive. Vizibilitatea dublă și vertijul se rezolvă frecvent după câteva săptămâni de recuperare în cazul accidentelor vascular cerenrale usoare până la moderate care afecteaza creierul”, scrie Asociația Americană de Stroke.

11. Probleme de vorbire

Zona creierului care este cea mai responsabilă pentru vorbire este adesea afectată de accident vascular cerebral. Incapacitatea de a vorbi, vorbitul cu dificultati, sau probleme cu intelegerea comunicarii sunt frecvente atunci când suferi un accident vascular cerebral.

12. Oboseală

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să simtă oboseală, slăbiciune, confuzie și schimbări în starea mentală bruscă în timpul unui accident vascular cerebral.