Revista Sănătate

15 alimente fără nutrienți. Le consumi degeaba și îți fac rău

Ciocolata albă, pâinea albă, margarina, fructele în sirop sunt doar câteva dintre alimentele fără nutrienți și care îți pot face mai mult rău decât bine.

Deși poate nu știai, unele dintre cele mai consumate alimente nu aduc niciun beneficiu organismului. Mai mult, ele produc dezechilibre și pot agrava unele afecțiuni preexistente. Au un conținut foarte mare de zahăr, grăsimi și calorii „goale” și nici o substanță nutritivă pentru organism. Iată mai jos lista celor 15 de alimente fără nutrienți:

Ciocolata albă
Niciunul dintre beneficiile pe care le aduce sănătății ciocolata nu se regăsește și în cazul ciocolatei albe. Aceasta conține unt de cacao, lapte sau smântână, arome și agenți de emulsifiere. Are în jur de 150 de calorii, 5 grame de grăsimi saturate și 16,5 grame de zahăr la fiecare 30 de grame de produs finit. Spre deosebire de ciocolata neagră, care conține mulți antioxidanți datorită conținutului mare de cacao, ciocolata albă nu conține niciun fel de cacao.
Margarina
Margarina a fost considerată o alternativă mai sănătoasă pentru unt dar multe tipuri de margarină conțin ulei parțial hidrogenat, un ingredient periculos, care conține grăsimi trans. Aceste grăsimi sunt responsabile pentru creșterea nivelului colesterolului „rău”, LDL, pentru scăderea nivelului de colesterol bun, HDL, și pentru creșterea riscului de accident vascular. În loc de margarină poți folosi o cantitate mică de ulei de măsline extravirgin sau ulei de cocos.

Fructele conservate în sirop
Fructele sunt o componentă esențială a unei diete echilibrate dar este foarte important felul în care sunt preparate. Atunci când cumperi compoturi, este recomadat să citești eticheta, pentru a vedea ce cantitate de zahăr conține produsul respectiv. Cele mai bune sunt fructele conservate în suc propriu sau în apă.

Inghețata pe băț
Atunci când vine vara, înghețatele pe băț cu aromă de fructe sunt considerate o alegere sănătoasă și răcoritoare. Dar, după ce arunci o privire rapidă peste ingrediente, te poți răzgândi imediat. Cele mai multe sunt făcute din zahăr, zahăr și arome artificiale, conservanți și coloranți. Toată lumea știe că zahărul este o problemă serioasă dar mai puțini oameni cunosc cât de periculoși sunt coloranții artificiali și cum influențează aceștia sănătatea și comportamentul copiilor.
Mezelurile
Acestea sunt o bombă calorică sărată: 120 de grame de pastramă crud-sărată de porc conține 33 de grame de grăsimi saturate și peste 3.000 miligrame de sare. Din fericire, nu este folosită ca atare ci doar ca un potențator de gust în diferite preparate.

Un studiu publicat în European Journal of Cancer în anul 2018 indică faptul că mezelurile sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer la sân. Mezelurile au un conținut foarte mare de grăsimi, nitrați și sare. Le poți consuma ocazional dar nu le lăsa să se transforme într-un obicei.