Ceaiul de busuioc (Ocimum basilicum) se numără printre remediile folosite cu succes împotriva stresului şi eforturilor mentale prelungite. În scop medicinal, de la busuioc se folosesc tulpinile, florile şi frunzele, din care se prepară remedii cu efecte miraculoase asupra sănătăţii.
Infuzia de busuioc combinată (combină extracţia la rece cu infuzia fierbinte, ajutând la conservarea principiilor active) este un elixir în condiţii de stres. Infuzie combinată de busuioc Într-o jumătate de cană de apă se pun 2-3 linguriţe de flori şi frunze de busuioc mărunţite, care se lasă la înmuiat de seara până dimineaţa, când se filtrează.
Maceratul se pune deoparte, iar pulberea de plante rămasă se opăreşte cu încă o jumătate de cană de apă fierbinte, timp de 20 de minute, după care se lasă la răcit şi se filtrează. În final, se combină cele două extracte. Se bea cu 15 minute înainte de masă.
Împotriva stresului psihic intens, tulburărilor neurovegetative În aceste tulburări, busuiocul produce ‘’imunizare la stres’’, protejând organismul şi psihicul de efectele nocive ale tensiunilor emoţionale intense. Principiile active din busuioc ajută la o mai bună oxigenare celulară, inducând o stare de optimism şi de încredere.
♣ Se consumă câte o jumătate de litru – un litru de infuzie de busuioc combinată pe zi, în cure de câte 20 de zile. Ceaiul de busuioc protejeaza organismul de efectele nocive ale stresului Pentru eforturi mentale prelungite Preparată astfel, infuzia de busuioc îmbunătăţeşte rapid circulaţia cerebrală, favorizează menţinerea trează a atenţiei pe perioade îndelungate de timp şi alungă oboseala.
♣ Atunci când se depun eforturi mentale prelungite, se bea 1 cană de infuzie, în doză unică, se face o pauză de 10 minute, după care munca intelectuală poate fi reluată. Pulbere de busuioc, contra oboselii cronice Următorul remediu tonifică sistemul nervos, are acţiune antidepresivă şi care ajută la relaxarea şi la refacerea rapidă din punct de vedere psihomental.
♣ Se amestecă 4 linguri de pulbere fin măcinată de busuioc cu 12 linguri de miere şi 4 linguri de polen proaspăt. În sindromul oboselii cronice, se iau câte 4-6 linguriţe de amestec, în cure de 10 zile, urmate de alte 5 zile de pauză, după care cura se poate relua. Precauţii La unele persoane, busuiocul poate da simptome cum ar fi catarul respirator, senzaţia de sufocare sau deranjamente gastro-intestinale. Prin urmare, înainte de a începe un tratament intern cu busuioc, se ia o cantitate foarte mică de plantă, iar dacă în 4 ore nu apare nici un simptom de alergie, se continuă tratamentul.