Revista Sănătate

4 vase recomandate pentru gatit

În zilele noastre, majoritatea oamenilor acordă o mare atenție alimentării sănătoase. Cu toate astea, nu fiecare știe că vesela pe care o folosim în prepararea mâncării este la fel de importantă. Chiar și cea mai sănătoasă dietă poate aduce probleme de sănătate, dacă vasele de gătit sunt toxice.

Iată care sunt cele mai periculoase vase de gătit și opțiunile inofensive pentru a le înlocui!

1.Tigaia din teflon

Teflonul este probabil cel mai periculos din listă – foarte mulți oameni aleg materialul neaderent pentru că este convenabil și omniprezent. Însă, este și toxic.

Proprietățile neaderente ale vaselor din teflon sunt obținute prin acoperirea cu PTFE (polytetrafluoroethylene), un polimer plastic care începe să elimine substanțe cancerigene când se încălzește la 572 de grade. Acestea nu sunt periculoase doar pentru oameni, dar pot fi fatale și pentru păsările de companie, cum ar fi papagalii.

Unele studii arată că odată cu uzarea vaselor, cantitatea de substanțe chimice eliberate crește, ajungând în alimente. Acestea pot duce la cancer la sân, prostată sau cancer ovarian.

O alternativă sănătoasă ar fi vasele din fontă. Acestea nu sunt periculoase și rezistă în timp.

2.Vasele și folia din aluminiu

Nu e de mirare că utilizarea aluminiului este atât de răspândită – pe lângă faptul că este cel mai abundent metal, este de asemenea foarte puternic, ușor, versatil și reciclabil. Cu toate astea, nu e fără de pericole ascunse.

Aluminiul este un metal neurotoxic. Niveluri ridicate de aluminiu au fost legate de mai multe boli ale sistemului nervos central, inclusiv Alzheimer și scleroza laterală amiotrofică. Deși vasele de aluminiu sunt de obicei acoperite, stratul de acoperire este predispus la ciobire, eliberând metalul toxic în alimente.

O alternativă sănătoasă sunt vasele din sticlă. Nu elimină nimic toxic atunci când se încălzește, este o variantă durabilă, ecologică și nu păstrează mirosuri vechi. Unicul dezavantaj este că nu are strat neaderent.

3.Vasele din cupru

Ca și alte metale grele, cuprul în cantități mici este important pentru sănătatea oragnismului uman. Dar o cantitatea excesivă poate duce la intoxicarea cu metale grele a organismului. Atunci când vasele nu au strat protector, pot elibera cupru la prepararea alimentelor acide. Iar atunci când au, stratul conține nichel, care este un alt element toxic.

O alternativă sănătoasă sunt vasele din oțel inoxidabil. Este o variantă excelentă – este relativ ușor și rezistent la zgârâieturi. De asemenea, te va servi o perioadă îndelungată de timp.

4.Vasele de gătit cu ceramică

Vasele cu strat de acoperire din ceramică arată destul de frumoase și par inofensive la prima vedere. Stratul din ceramică nu este foarte durabil și începe să se distrugă după câteva luni de utilizare zilnică. Atunci când se întâmplă acest lucru, plumbul și cadmiul care se găsesc uneori în stratul de acoperire ajunge în mâncare apoi și în organism.

Intoxicarea cu plumb este cel mai periculos tip de intoxicație și poate duce la durere abdominală, dureri de cap, infertilitate și alte probleme de sănătate (în cazuri severe (comă și deces).

O alternativă sănătoasă sunt vasele confecționate 100% din ceramică. Aceasta este cea mai bună și mai sănătoasă variantă pentru că este confecționată total din materiale naturale, nu este toxică și nu se va distruge sau ciobi. Vasele din ceramică au strat neaderent și pot fi spălate în mașina de spălat vase.