Revista Sănătate

Ambrozie. Adevărul nespus până acum despre planta care le dă bătăi de cap românilor

Ambrozie. Alergia la ambrozie îi chinuie pe foarte mulți români. Din cauza polenului acestei plante, persoanele sensibile dezvoltă mai multe reacții. Vorbim despre crize de strănut și ochi roșii, dar poate fi și mult mai grav. Se poate ajunge chiar și la șoc anafilactic. Cu toate că există deja o lege care-i obligă pe proprietarii de terenuri să taie bălăriile, ambrozia continuă să se răspândească.

Ambrozie. Persoanele alergice la ambrozie pot scăpa ușor dor cu strănuturi repetate şi ȋnroşirea ochiilor. Se poate ajunge însă și la situații mult mai grave. “Pentru cei care au oricum un teren alergic, formele pot să fie severe. Ne gândim la pacienții asmatici, la cei care au diverse forme de alergii severe cronice, de la ambrozie pot avea diverse episoade acute”, spune Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, completat de către autorități.

Ambrozie. „Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozie produce manifestări clinice cum ar fi rinofaringite, rinoconjunctivite acute şi astm, putând produce manifestări cum ar fi urticaria sau angioedemul, iar uneori manifestările sunt similare şocului anafilactic”, anunță și Dorel Ţârţ, purtător de cuvânt DSP Bihor, conform Digi24.
Gabriela Firea: Vom solicita Guvernului să tripleze amenzile pentru cei care nu îşi curată terenurile de ambrozie
Ambrozie. Primarul General, Gabriela Firea, a convocat, miercuri, un comandament la care au fost invitaţi toţi factorii responsabili cu implementarea planului de măsuri privind combaterea ambroziei de pe teritoriul Capitalei. ”Vom solicita Guvernului să tripleze amenzile pentru cei care nu îşi curată terenurile de ambrozie”, a transmis Gabriela Firea. Primarul general propune ca amenzile pentru persoane fizice să înceapă de la 2.250 de lei şi nu 750 de lei cum este în prezent.

Gabriela Firea a transmis, miercuri, că trebuie modificată legislaţia referitoare la eradicarea ambroziei, pentru că, în prezent, acţiunile care se desfăşoară sunt greoaie şi ineficiente.

Ambrozie. Firea explică faptul că, încă din anul 2017, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat o hotărâre care prevedea obligativitatea distrugerii acestei plante, însă, un an mai târziu, a apărut Legea 62/2018, care prevedea constituirea unei comisii mixte, formată reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, sub coordonarea Direcţiei pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti din subordinea Ministerului Agriculturii.

”Cu toate acestea, trebuie să fim sinceri şi să spunem lucrurilor pe nume: această lege nu a determinat acţiuni foarte concrete şi în continuare sunt foarte multe cazuri de persoane care ajung la spital din cauza alergiilor agresive şi foarte grave provocate de această buruiană. Subliniez încă o dată faptul că, potrivit legislaţiei în vigoare, Primăria Capitalei NU are atribuţii de control în acest domeniu şi nici nu are calitatea de a aplica amenzi, această sarcina fiind atribuită Direcţiei de Agricultură a Municipiului Bucureşti, din subordinea Ministerului Agriculturii, care centralizează informaţiile primite de la primăriile de sector, cele care trebuie să identifice şi să someze proprietarii de terenuri care nu distrug această buruiană”, a declarat Gabriela Firea.

Ambrozie. Ce este, de fapt această plantă

Ambrozie. Aceasta a transmis că va propune triplarea amenzilor minime pentru cei care nu îşi curată terenurile de ambrozie, ceea ce înseamnă că, în cazul persoanelor fizice, amenzile să înceapă de la 2.250 de lei şi nu 750 de lei cum este în prezent, iar amenda maximă să fie de 5.000 de lei.