Revista Sănătate

Cum să-ți găsești fericirea în viață? Citește pilda care îți va oferi răspunsul!

Într-o zi, un tânăr bărbat a venit la un înțelept să-i ceară sfatul.
-Spune-mi, care-i secretul fericirii și înțelepciunii tale? Toți te respectă, vin la tine pentru a-și schimba viața spre bine. Ești sănătos și bogat. Iar eu citesc foarte mult, învăț, dar fără rost. Necazurile se țin scai de mine.

Înțeleptul doar i-a zâmbit și și-a chemat soția:
-Draga mea, vino te rog!

După câteva clipe, în cameră a intrat o femeie frumoasă. Ea îl privea pe soț, având ochii plini de dragoste. Atunci înțeleptul a rugat-o:
-Iubita mea, astăzi avem un oaspete drag. Poți să pregătești o prăjitură gustoasă?

Femeia a mers imediat la bucătărie. După ceva timp, ea s-a întors cu o prăjitură aromată și fierbinte. Oaspetele era nerăbdător să o guste, atât de apetisant arăta. Însă, înțeleptul nu se grăbea să îl servească, apoi a spus:
-Draga mea, văd cât de mult te-ai străduit, iar acum mergi și dă-le prăjitura cerșetorilor din stradă. Noi vom mânca doar pâine.

Femeia a zâmbit și a ieșit din cameră. Oaspetele uimit a exclamat: Păcat de prăjitură! La care înțeleptul i-a răspuns:
-Întrebai, cum să devii înțelept? Întoarce-te acasă și roag-o pe soția ta să pregătească o prăjitură.

Bărbatul s-a întors acasă aproape zburând, însă acolo îl aștepta o dezamăgire. Soția lui stătea la taifas cu prietenele. Femeile mâncau semințe și râdeau.

Bărbatul a decis să urmeze sfatul înțeleptului, indiferent de situație:
-Dragă, – a început el duios, – vreau să pregătești o prăjitură.

Femeia i-a răspuns nemulțumită:
-Vezi că sunt ocupată. Avem ce mânca la cină, ce-s cu poftele astea?

Însă bărbatul era hotărât:
-Și totuși vreau să pregătești o prăjitură.

Femeia și-a petrecut prietenele și s-a apucat bombănind de gătit.

Curând s-a întors cu un desert proaspăt copt. Atunci bărbatul, trâgând aer în piept și adunându-și curajul îi spune:
-Draga mea, prețuiesc efortul tău, dar ai putea să duci prăjitura cerșetorilor din stradă?
Femeia a început să strige nedumerită, apoi între cei doi a pornit o ceartă încinsă.

Bărbatul s-a întors în grabă la înțelept, fiind indignat de sfatul lui și de reacția soției sale. Înțeleptul i-a răspuns liniștit:
-M-ai întrebat, cum am devenit înțelept și fericit. Acum vezi și singur că iubita mea soție este sursa fericirii mele. Tu pierzi mai mult timp pe ceartă și lupta cu femeia iubită, decât pe învățătură.

-Păi, ce să fac? Să-mi părăsesc soția și să-mi caut alta? – a întrebat tânărul.
-Tu cauția cea mai ușoară și scurtă cale, – i-a răspuns înțeleptul. Trebuie să învățați să vă respectați și să vă iubiți unul pe celălalt. Mergi acasă și fă-ți soția fericită, v-ați ales unul pe altul pentru a găsi fericirea împreună. Întoarce-te la ea și nu te apuca de cărți până nu reușești să faci asta.

Bărbatul mâhnit și dezamăgit mergea încet spre casă, când în cale i-a ieșit un negustor, care vindea struguri negri. El și-a amintit, că soția lui iubește strugurii și că obișnuia să îi aducă seara după muncă, când erau proaspăt căsătoriți. Bărbatul i-a cumpărat soției strugurii ei preferați pentru a o bucura. Când s-a întors acasă, ea deja dormea, iar obrajii îi erau umezi de lacrimi, așa că i-a lăsat farfuria pe măsuță și s-a culcat în altă cameră.

Dimineața, bărbatul s-a trezit de la săruturile soției sale și pentru prima dată în ultimii ani s-a simțit extrem de fericit și plin de viață. Treptat în fiecare zi ei se străduiau să fie atenți unul față de altul, să se surprindă unul pe altul, să se ajute și să se susțină.

După câteva luni, la ușa bărbatului a bătut cineva. Stăpânul a deschis ușa, iar în fața lui era un tânăr. Avea un chip amărât, ochii triști, umerii lăsați, și câteva cărți în mână.
-Ajută-mă înțeleptule, – l-a rugat el, – un prieten bun m-a sfătuit să vin la tine. El mi-a zis, că știi, cum să devii fericit. Citesc mult, studiez lucrările marilor înțelepți, dar viața mea nu se schimbă…

Ascultându-i plângerile, stăpânul i-a zâmbit prietenos:
-Ei bine, intră dragul meu oaspete. Soția mea tocmai a pornit să gătească cina…