Cu siguranță, ai mai auzit despre faptul că dereglările ceasului biologic duc la dereglarea metabolismului, ceea ce în rezultat procvoacă creșterea în greutate. Există numeroase studii la această temă, însă puțini dintre noi cunosc cât timp trebuie să nu dormim ca să începem să ne îngrășăm – e vorba de zile, luni sau ani?
Cercetătorii Universității Uppsala, Suedia și ai Institutului din Carolina susțin că e suficient să nu dormi o noapte, pentru ca în organism să fie create condițiile necesare pentru adăugarea în greutate. La experiment au participat 15 fete și băieți cu vârsta medie de 22 de ani, fără probleme de somn. Tinerii au fost invitați în laborator să petreacă două nopți.
Fiind împărțiți în două grupuri, o parte dintre ei au dormit ambele nopți, iar cealaltă parte a dormit doar o singură noapte. Peste două săptămâni tinerii au fost invitați din nou în laborator și s-a repetat experimentul, doar că grupurile s-au schimbat cu locul pentru a se exclude influența trăsăturilor individuale asupra rezultatelor experimentului.
Înainte și după fiecare noapte petrecută în laborator tinerilor li s-a luat câte o probă de sânge, de țesut adipos și muscular. Prin urmare, s-a stabilit că la cei care nu au dormit o noapte, în grăsime și în mușchi s-a schimbat activitatea genelor și a proteinelor legate de divizarea celulelor și a metabolismului. În mare parte, la cei care nu au dormit, pe de o parte s-au activat reacțiile metabolice, care contribuie la depunerea grăsimilor, iar pe de altă parte s-a redus cantitatea de proteine, responsabile de creșterea și recuperarea mușchilor. Mai mult ca atât, s-au observat schimbări și la genele responsabile de inflamații, obezitate și diabet.
Autorii cercetării presupun că aceste schimbări moleculare au început de la hormoni – se știe că insuficiența de somn afectează nivelul cortizolului ( hormonul stresului), tostesteronului ( hormonul masculin) și a hormonului de creștere. Iar aceștia slăbesc mușchii și pregătesc organismul pentru depunerea țesutului adipos. Important, că pentru toatea aceste modificări a fost suficientă o singură noapte nedormită.
De precizat, că în urma acestei dereglări a regimului de somn, omul nu s-a îngrășat, ci doar s-a pregătit pentru îngrășare. Cu cât se poate îngrășa omul și în câte nopți nedormite, urmează să aflăm din alte studii ce vor fi efectuate.
Suntem curioși să aflăm și cum ne influențează somnul insuficient silueta. Pentru că o mare parte dintre noi se culcă foarte târziu și se trezesc foarte devreme, adică nu dorm acele 8 ore recomandate.
Așadar, vom aștepta rezultatele și a altor cercetări, iar până atunci dormiți bine, ca să nu vă îngrășați!