Revista Sănătate

Iată care este rețeta unei vieți îndelungate și fericite:

Dacă vrei să trăiești mult și să nu te îmbolnăvești, încearcă să-ți condimentezi prânzul cu ardei iute, să consumi în loc de cartofi conopidă și să nu-ți fie frică să bei cafea.

În prezent, există o sumedenie de metode prin care poate fi analizată influența diferitor factori asupra sănătății noastre. Comparând parametrii fiziologici, biochimici la sute de mii de oameni, noi suntem deseori puși în situația de a revizui și de a preciza viziunea asupra anumitor substanțe sau asupra unor obiceiuri ale stilului de viață. Desigur, cea mai mare atenție se acordă problemelor dietetice: cu toții vor să afle ce să mănânce ca să nu se îmbolnăvească și să trăiască cât mai mult. În acest sens, apar aproape zilnic noi informații din domeniul medicinii.

De obicei, cum se procedează? Se ia o persoană, care a consumat pe parcursul vieții câte 2 cești de cafea pe zi și altul care a consumat câte 3 cești de cafea pe zi, după care se compară durata vieții celor doi, ceea ce nu este corect: s-ar putea ca unul dintre ei să fi murit din cauza că fuma câte 3 pachete de țigări pe zi. Pentru o concluzie obiectivă este necesar să se examineze și alți factori, respectiv, baza studiului trebuie s-o constituie cât mai mulți oameni și cât mai mulți parametri.

Iată câteva dintre ultimele descoperiri statistice despre alimentația sănătoasă.

Despre cafea se știe că aceasta stimulează activitatea cerebrală, însă majoritatea cred că aceasta ne afectează inima și, în special, provoacă fibrilația arterială.

Autorii studiului publicat în BioMed Central nu sunt de acord cu asta: Susanna Larsson și colegii săi nu au reușit să găsească vreo corelație dintre cantitatea de cafea consumată și aretmie. Studiul se bazează pe datele adunate pe parcursul a 12 ani la mai mult de 75 de mii de oameni.

Fapt care confirmă o dată în plus că influența negativă a cafelei asupra inimii este exagerată, iar alte studii au mai arătat că aceasta are chiar beneficii, reducânt riscul bolilor cardiovasculare și prelungind viața.

La prelungirea vieții contribuie și ardeiul iute: viața a 500 de mii de chinezi a fost monitorizată pe parcursul a 7 ani și s-a stabilit că moartea precoce s-a manifestat mult mai rar la persoanele care mâncau ardei iute cel puțin o dată pe săptămână. Rezultatele acestei cercetări au fost publicate în British Medical Journal. Autorii acestei lucrări sunt de părere că poate fi găsită o corelație asemănătoare și cu alte alimente iuți, precum: hreanul, muștarul, ghimbirul și usturoiul.

Iar în ceea ce privește ardeiul, iuțeala îi este oferită de alcaloidul capsaicina: potrivit unor date, capsaicina reduce tensiunea arterială și omoară celulele canceroase.

Poți trăi o viață lungă și frumoasă, dacă îți menții greutatea în normă: obezitatea, de obicei, este însoțită de niște dereglări serioase ale metabolismului, ceea ce duce la apariția bolilor cardiovasculare și a diabetului. Cea mai ușoară și sigură cale pentru a preveni această problemă este alimentația sănătoasă, bogată în cât mai multe fructe și legume. Însă nu chiar toate, în ceea ce privește legumele, unii cercetători sunt de părerea că trebuie să evităm legumele care conțin amidon.

Potrivit unor date adunate de la 130 de mii de oameni, timp de două decenii: alimentația cu fructe și legume duce la pierderea în greutate. În timp ce studiile contrare precizează că alimentele precum porumbul, mazărea și cartoful favorizează adăugarea în greutate. Ele conțin mult amidon, din cauza căruia se mărește nivelul zahărului în sânge.

Iată de ce pentru a-ți menține kilogramele în normă trebuie să consumi fructe și legume sărace în amidon, de tipul conopidei sau soiei.