Revista Sănătate

6 semne si simptome ale pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi, denumite medical litiaza renala, sunt depozite mici si dure care se formeaza in interiorul rinichilor, fiind constituite din minerale si saruri acide. Dimensiunile calculilor renali pot varia de la cativa milimetri in diametru pana la marimea unei pietre mici.

Aproximativ 10% dintre oameni dezvolta litiaza renala in timpul vietii. Pietrele la rinichi sunt mai frecvente in randul barbatilor, insa ele sunt diagnosticate frecvent si la pacientii de sex feminin sau copii. Semnele si simptomele pietrelor la rinichi pot fi inexistente in multe cazuri, litiaza renala ajungand sa fie diagnosticata accidental sau intr-o forma avansata. Prevenirea calculilor renali este deosebit de importanta in cazul persoanelor cu predispozitie catre aceasta afectiune

Simptomele tipice ale litiazei renaleSus
Pietrele la rinichi pot sa ramana asimptomatice pana cand calculii renali incep sa se miste in interiorul rinichilor sau traverseaza uretra, canalul care face legatura intre vezica urinara si rinichi.

De asemenea, exista posibilitatea eliminarii pietrelor la rinichi fara simptome evidente, atunci cand calculul este foarte mic. In caz contrar, calatoriile pietrelor renale dau nastere mai multor semne si simptome specifice.

1. Durerea

Durerile provocate de pietrele la rinichi pot fi de mai multe intensitati, de la usoare pana la cele severe, ascutite si debilitante. Calculii de mari dimensiuni care sunt eliminati prin uretra, in compozitia urinei, declanseaza de regula cele mai intense dureri.

Localizarea disconfortului vizeaza in general zona lombara (pe oricare parte), zona abdomenului inferior si a pelvisului, precum si regiunea de la baza coastelor. Durerea poate sa vina in valuri, alaturi de urinari frecvente si dureroase.

De asemenea, durerile cauzate de pietrele la rinichi isi poate schimba localizarea sau intensitatea, pe masura ce calculii avanseaza de-a lungul tractului urinar.

2. Greata si varsaturile

Aceste doua simptome pot fi provocate de intensitatea durerilor declansate de calculii renali mobili, mai ales cand acestia blocheaza trecerea urinei. Durerea severa, greata si varsaturile sunt tratate de regula cu medicamente analgezice puternice, antiemetice si administrarea de fluide intravenos.

3. Febra si frisoane

Nu de putine ori, febra si frisoanele apar ca manifestari clinice ale litiazei renale. Simptomele amintite au nevoie de evaluare medicala de urgenta, intrucat pot semnala totodata o infectie puternica in organism (potential letala, daca nu este tratata in timp util).

Chiar si pacientii cu dureri usoare provocate de calculii renali, care prezinta simptomele febrei si ale frisoanelor, trebuie sa primeasca asistenta medicala imediata.

4. Hematuria

Hematuria sau sangele eliberat in urina este un simptom specific pietrelor la rinichi. Pe masura ce calculii renali traverseaza tractul urinar, acestia lezeaza si irita tesuturile, cauzand sangerari. Urina va avea un aspect rozaliu sau rosiatic, in functie de severitatea hematuriei. Acest simptom necesita, de asemenea, asistenta medicala de urgenta.

Publicitate

5. Modificari in aspectul si mirosul urinei

Urina tulbure sau urat mirositoare poate fi un semn al unei infectii provocate de pietrele la rinichi, desi simptomele de acest tip pot apartine si altor afectiuni, precum infectiile de tract urinar, infectia vezicii urinare (cistitei) sau bolilor cu transmitere sexuala (gonoreea, de pilda). Oricare ar fi cauza, transformarile in aspectul si mirosul urinei nu trebuie sa fie ignorate.

Este foarte important sa solicitati o evaluare medicala imediata, daca experimentati

– durere atat de puternica, incat nu puteti sa ramaneti pe loc sau sa gasiti o pozitie confortabila;

– durere insotita de greata si varsaturi;

– durere insotita de febra si frisoane;

– sange in urina (hematurie);

– dificultate sau imposibilitate de eliminare a urinei;

Prevenirea pietrelor la rinichi

Intrucat manifestarile clinice ale pietrelor la rinichi nu sunt nici pe departe placute, prevenirea formarii acestora ar trebui sa fie o prioritate la orice varsta.

– Consumati suficiente lichide de-a lungul zilei. Medicii recomanda persoanelor cu predispozitie catre formarea pietrelor la rinichi sa consume suficiente lichide de-a lungul zilei, incat sa elimine circa 2,5 litri de urina pe zi. Daca urina este deschisa la culoare si limpede, inseamna ca va hidratati corespunzator si preveniti eficient litiaza renala.

– Consumati mai putine alimente cu oxalati. Produsele care furnizeaza organismului oxalati, precum rubarba, sfecla, guliile, spanacul, cartofii dulci, nucile, ceaiul, ciocolata sau produsele din soia, contribuie semnificativ la formarea pietrelor la rinichi de oxalat de calciu. Medicii recomanda evitarea introducerii lor in dieta, daca exista o predispozitie catre litiaza renala.

– Alegeti o dieta saraca in sare si proteine animale. Reduceti aportul de sare in dieta si optati pentru surse vegetale de proteine, precum leguminoasele.

– Evitati suplimentele cu calciu. In timp ce sursele alimentare cu calciu nu predispun litiazei renale, suplimentele nutritive au fost asociate riscului dezvoltarii calculilor renali in cadrul mai multor studii de specialitate. Intrebati medicul daca este sigura administrarea suplimentelor cu calciu, conform istoricului medical personal.

– Consumati alimente bogate in magneziu. Magneziul are importantul rol de a dizolva micile depozite de calciu si minerale, de aceea este recomandat in prevenirea formarii calculilor renali. Sursele alimentare de magneziu sunt pestele slab, fructele de avocado, broccoli-ul, spanacul si toate celelalte legume verzi, precum si nucile, capsunile, afinele si ceaiul negru (insa daca la originea pietrelor stau oxalatii, trebuie sa le consumati ponderat.)

– Eliminati din dieta alimentele procesate. Ketchupul, mustarul, sosurile din comert, semipreparatele, hrana congelata, chipsurile sau alimentele de timp fast food nu sunt doar optiuni alimentare care pun starea de sanatate generala in pericol, ci cresc exponential sansele formarii pietrelor la rinichi.