Revista Sănătate

8 Semne ca aveti intoleranta la gluten

Intoleranta sau sensibilitatea la gluten reprezinta o conditie care atrage o anumita reactie a organismului dupa consumarea alimentelor pe baza de gluten. Glutenul reprezinta proteina intalnita in secara, grau sau orz. Problemele gastrointestinale, oboseala, durerile articulare si depresia sunt cateva din semnele care atesta faptul ca suferiti de intoleranta la gluten.

Graul este intalnit in paine, cereale si paste. Dressingurile si supele contin de asemenea gluten in cantitati mici. Secara si orzul reprezinta ultimul tip de grane bogate in gluten, ca si continut. Secara poate fi intalnita in cereale, paine sau bere. Consumul acestor alimente reprezinta adesea motivul intolerantei la gluten.

Cea mai grava intoleranta la gluten este boala celiaca. Aceasta boala autoimuna duce la disfunctii ale intestinului subtire.
Glutenul activeaza o reactie anormala a imunitatii care ataca direct intestinele atunci cand o persoana cu boala celiac consuma gluten. Poate duce la probleme grave de sanatate daca aceasta boala nu este tratata corespunzator.

Majoritatea oamenilor care sufera de intoleranta la gluten observa ca simptomele dispar in totalitate dupa ce renunta la consumul de gluten.

Acestea sunt simptomele care indica intoleranta la gluten

1.Probleme ale pielii

Psoriazis, dermatita, eczema si acneea, reprezinta probleme ale pielii care apar in momentul in care o persoana are intoleranta la gluten. Iritatiile, roselile, mancarimea sunt cele mai comune simptome care deriva din intoleranta la gluten.

2.Extenuarea sau oboseala

Un studiu stiintific a analizat legatura dintre intoleranta la gluten si extenuare/oboseala, scotand la iveala faptul ca aceasta intoleranta consuma energia din organism.

3.Functionarea anormala a sistemului imunitar

Anticorpii au un efect advers atunci cand persoana este sensibila la gluten, fiind si mai predispusa la imbolnavire atunci cand sistemul imunitar este afectat.

4.Dureri musculare si articulare

Durerile musculare si articulare sunt poate cele mai comune simptome ale intolerantei la gluten. Inflamatiile si durerile articulare s-au demonstrat a fi rezultatul unui consum sporit de gluten.

5.Probleme dentare

Aftele si ulcerele bucale sunt simptome comune ale sensibilitatii la gluten. Datorita malabsortiei, persoanele care au intoleranta la gluten, au si probleme cu calciu- crucial in mentinerea sanatatii orale.

6.Durerile de cap si migrenele

Ultimele studii au aratat faptul ca persoanele cu intoleranta la gluten, experimenteaza mult mai des pureri de cap sau migrene.

7.Ameteala

Acest simptom poate aparea din foarte multe cauza, insa incercati sa faceti si un test pentru a va asigura de faptul ca nu aveti intoleranta la gluten.

8.Crestere brusca in greutate

Majoritatea persoanelor cu intoleranta la gluten iau in greutate brusc. Persoanele care elimina glutenul din alimentatie au descoperit faptul ca au ajuns intr-un timp destyul de scurt la o silueta de invidiat.