Revista Sănătate

Pentru coronavirus nu exista tratament. Cum iti imbunatatesti imunitatea organismului si ce masuri preventive poti sa iei

Imunitatea reprezinta capacitatea organismului de a se apara de agentii patogeni – virusuri, bacterii, paraziti si toxine. Sistemul imunitar este un sistem complex de celule si molecule (anticorpi) al carui rol este sa asigure protectia impotriva agresorilor. Sistemul imun detecteaza agentii patogeni, ii distruge si, foarte important, memoreaza antigenul pentru a putea reactiona prompt si data viitoare cand il va intalni.

Imunitatea scazuta se maifesta prin vulnerabilitate in fata infectiilor, deteriorarea celulelor, inflamatii, dezvoltarea tumorilor si alte probleme grave de sanatate.

Pentru ca sistemul imunitar sa functioneze corect este important sa fie sustinut printr-o alimentatie sanatoasa, bogata in vitamine si minerale. O dieta sanatoasa si echilibrata include atat fructe cat si legume bogate in vitamine si nutrienti. Dieta noastra nu contine intotdeauna intotdeauna suficiente vitamine si minerale, nutrienti, de care avem nevoie pentru a mentine sanatos si puternic sistemul imunitar de aceea este important sa adaugam in alimentatia noastra zilnica si suplimente alimentare precum Vitamina c si Zinc.

Vitamina C ne vine adesea in minte atunci cand ne gandim la intarirea sistemul imunitar. Cunoscuta ca fiind un antioxidant puternic, aceasta protejeaza organismul prin anihilarea radicalilor liberi, fiind benefica in stari de stres, astenie, efort fizic si intelectual. Vitamina C stimuleaza producerea de celule albe – componenta vitala pentru sistemul imunitar. Celulele sanguine albe localizeaza, si distrug bacteriile straine si virusii care intra in organism. Vitamina C ajuta la regenerarea vitaminei E – un alt antioxidant eficient. Severitatea infectiilor la raceala, gripa, febra si la nivelul cailor respiratorii poate fi redusa cu ajutorul vitaminei C.

Organismul uman nu poate produce singur vitamina C de aceea este necesar ca aceasta sa-i fie furnizata fie printr-o alimentatie adecvata, fie din suplimente alimentare. Deoarece vitamina C poate fi distrusa prin gatire, este recomandat suplimentarea aportului prin administrarea unui supliment alimentar.

Vitamina A este o vitamina liposolubila obtinuta din 2 clase de compusi: vitamina A naturala (retinolul si compusii) si precursorii de vitamina A (betacarotenul si compusii inruditi), esentiala pentru un sistem imunitar puternic. Vitamina A este cunoscuta mai ales pentru rolul sau in mentinerea unei vederii sanatoase. Vitamina A, a carei sinteza este incurajata de betacaroten stimuleaza activitatea globulelor albe din sange si creste rezistenta la infectii si apara membranele acoperite cu mucus.

Vitamina E joaca un important rol si in corecta functionare a sistemului imunitar, sporindu-i acestuia eficienta in fata virusurilor sau bacteriilor.

Vitamina B6. Complexul de vitamine B au un rol extrem de important in sustinerea sistemului imunitar. Beneficiile de sanatate ale vitaminei B6 includ mentinerea functiilor cognitive sanatoase, formarea de globule rosii si descompunerea proteinelor digestive. Ajuta la sinteza anticorpilor care lupta impotriva bacteriilor si a virusilor care cauzeaza boli. Vitamina B6 este, de asemenea, necesara pentru defalcarea proteinelor si cresterea celulelor.

Vitamina D, spre deosebire de alte vitamine care sunt asimilate de catre organism din diverse alimente sau suplimente alimentare, vitamina D este produsa in organism atunci cand razele ultraviolete intra in contact cu pielea. Ea este responsabila de mentinerea nivelului normal de calciu in organism, ajutand astfel la cresterea si intarirea oaselor. Vitamina D stimuleaza activitatea sistemului imunitar, reduce riscul de gripa, infectii ale gatului, febra si tuse.

Zincul este un mineral important ce ajuta la pregatirea sistemului imunitar pentru iarna. Zincul este esential pentru imunitate, deoarece activeaza celulele imune si ajuta la combaterea infectiilor microbiene. Zincul, ca si Vitamina C ajuta la diminuarea simptomelor racelii, la prevenirea acesteia si la scaderea perioadei de convalescenta.

Seleniul este un nutrient esential pentru organismul uman. Potrivit specialistilor, seleniul are rol important pentru buna functionare a sistemului imunitar. Seleniul in combinatie cu vitamina E este cea mai buna cale de a maximiza beneficiile acestuia.

Fierul este un mineral important in buna functionare a organismului. Acesta ajuta la transportul oxigenului in organism, pastreaza sistemul imunitar sanatos, ajuta organismul sa produca energie, fierul intervine in reducerea stresului oxidativ si combaterea radicalilor liberi din organism; Principalele surse de fier sunt: caisele, piersicile, curmalele, stafidele, fructele de padure, ciresele, nucile, semintele, salata verde, patrunjelul, spanacul, urzicile.

ECHINACEA: Imunostimulent, antiinflamator, inhiba hialuronidaza (opreste actiunea invaziva a bacteriilor), inhiba multiplicarea virusurilor, fiind activa asupra virusului gripal, virusului AH5N1 (virusul gripei aviare), virusului AH1N1 (virusul gripei porcine), virusurilor herpes simplex de tip1 si de tip2.

Uleiul de oregano

Studiile au demonstrat ca acesta este cel mai puternic antibiotic natural ce aduce organismului numeroase proprietati curative: antibacterian, antispasmodic, anestezic, antivenin, antiparazitic, antimicrobial, antifungic. Uleiul de oregano poate actiona pe doua cai: ca modalitate de preventie, dar si ca tratament pentru a grabi vindecarea. Acesta actioneaza atat ca un bun expectorant si agent antiviral si totodata ca un antioxidant ce ajuta la eliminarea toxinelor si stimularea imunitatii.

Ghimbirul

Ghimbirul este un remediu cu traditie in medicina alternativa, fiind folosit datorita nutrientilor cu proprietati antiinflamatoare si antibacteriene. Ghimbirul, fie sub forma de ceai sau consumat natural, este un bun remediu in cazul racelilor deoarece calmeaza inflamatille la nivelul gatului, amelioreaza simptomele sinuzitei, febrei si infectiilor gatului.

Usturoiul

Crud, gatit, suplimente de orice tip, toate au efect. Prepararea si zdrobirea ii modifica insusirile. De exemplu, usturoiul crud zdrobit sau taiat contine multa alicina – substanta care ii furnizeaza gustul caracteristic si puternica actiune antibacteriana.

Usturoiul gatit sau cel din care a fost indepartat mirosul nu contine o cantitate semnificativa de alicina si, prin urmare, activitatea antibacteriana si antivirala este slaba sau absenta. Usturoiul crud, taiat este cel mai eficient ca antibiotic.

Cat?
O jumatate pana la 2 sau 3 catei de usturoi proaspat pe zi pot reprezenta o injectie pentru salvarea tineretii celulelor. Intr-un studiu, pacientii cu antecedente legate de atacuri de cord care au mancat 2 catei de usturoi pe zi (crud sau gatit) si-au redus riscul de deces in urmatorii 2 ani cu 66%.

Masuri generale de preventie

Spalatul mainilor frecvent – cu apa si sapun sau cu dezinfectat de maini pe baza de alcool – elimina virusul daca acesta se afla pe maini.

Practicati igiena respiratorie – cand tusiti sau stranutati, acoperiti gura cu cotul flexat sau un servetel care va fi aruncat imediat la cos, apoi spalati mainile cu apa si sapun – facand acest lucru, impiedicati raspandirea germenilor si a virusurilor. Daca puneti mana la gura cand tusiti, puteti contamina ulterior obiectele si suprafetele care le atingeti.

Mentineti distanta – pastrati o distanta de cel putin 1 metru fata de persoanele care tusesc sau au febra – cand acestea tusesc sau stranuta se elibereaza mici picaturi de saliva care pot contine virusul, iar daca sunteti prea aproape de ele le puteti inhala.

Evitati atingerea ochilor, nasului si a gurii – mainile vin in contact cu multe suprafete care pot fi contaminate iar prin atingerea ochilor, nasului si a gurii favorizam infectarea cu virusuri.

Daca aveti febra, dificultati de respiratie si tusiti, consultati un medic – spuneti-i acestuia daca ati calatorit recent intr-o zona din China unde este raportata infectia cu 2019-nCoV (orasul Wuhan din Provincia Hubei; Guangdong Sheng, Beijing Shi, Shanghai Shi) sau ati avut contact apropiat cu o persoana care s-a intors recent din China si are simptome respiratorii.

Daca aveti simptome respiratorii usoare si nu ati calatorit recent in China – practicati igiena mainilor si a respiratiei, stati la domiciliu pana va simtiti bine, daca este posibil.

Purtand o masca medicala (daca avem simptome respiratorii) putem ajuta la impiedicarea raspandirii unor afectiuni respiratorii. Totusi, doar aceasta masura nu garanteaza oprirea infectiilor si ar trebui combinata cu celelalte masuri de preventie: igiena mainilor si a respiratiei, pastrarea distantei de cel putin 1 metru intre persoane.