Revista Sănătate

Are cele mai bune proteine și toate vitaminele B. Mihaela Bilic: Cel mai popular aliment de pe masa de Paște este și cel mai valoros

Oul este cea mai calitativă sursă de proteină, conține toate vitaminele B, nimic nu îl poate înlocui! Vedeta mesei de Paște este un aliment miraculos, potrivit nutriționistului Mihaela Bilic.

Iată ce dezvăluie medicul despre ou, pe pagina sa oficială de Instagram:

Oul este o esență de nutrienți. Natura a reușit să concentreze în ou tot ce e mai bun la capitolul nutriție.

Un ou are 50g și doar 80 calorii. Cu toate astea oul este campion când vine vorba de sațietate (satură mai mult decât orice aliment) și de calitatea proteinelor (conține proteine etalon).

Nu există proteine cu o valoare biologică mai mare și cu un coeficient de utilizare mai înalt, decât cele din ou. Dacă ar fi considerăm 100 indicele maxim de utilizare al proteinelor, oul are valoare biologică de 93,7 în timp ce valoarea pentru lapte este 84,5 ,pentru pește 76 și 74 pentru carnea de vită. Proteinele sunt concentrate în albuș și nu pot fi digerate în stare crudă, albușul trebuie obligatoriu să fie gătit.

Cât despre gălbenuș, el conține grăsimi esențiale în dezvoltarea și funcționarea creierului și fosfolipide vitale pentru orice celulă. În plus, are vitaminele liposolubile A și D, toate vitaminele din grupul B (inclusiv B12) și toate mineralele esențiale pentru funcționarea organismului. Dacă ar avea și glucide/fibre, oul ar fi alimentul perfect.

Cu doar 1 ou/săptămână introdus în alimentația copiilor din India, s-a obținut o creștere a performanței școlare/intelectuale cu 30%. Iar pentru cei care au neșansa să dezvolte alergii la proteinele din ou, iată o veste bună: alergia dispare spontan după vârsta de 5 ani.

Atât de complet și valoros e oul, încât nimic nu-l poate înlocui în alimentația copiilor, gravidelor, sportivilor… dar și a noastră, a pasionaților de bunătățuri, care așteptăm cu nerăbdare Paștele – cu ouă din belșug, conchide medicul Mihaela Bilic.