Revista Sănătate

8 alimente care produc mucusul în organismul tău

Lactatele și orice alte produse alimentare de origine animală sunt bogate în grăsimi și proteine ce promovează acumularea de mucus la nivelul gâtului și al căilor respiratorii.

Există anumite alimente care produc mucus în exces în organism. Mucusul este o secreție vâscoasă care acoperă membranele din corp și care conține enzime antiseptice și imunoglobuline.

În cazul sistemului respirator, mucusul are rolul de a împiedica înaintarea particulelor microscopice pătrunse în corp prin intermediul nărilor.

Jucând un rol foarte important în ceea ce privește protejarea plămânilor, este posibil ca mucusul să se acumuleze în exces la nivelul căilor respiratorii atunci când în organism este prezentă o infecție. Cauza acesteia poate fi o răceală, o gripă sau o alergie.

Mucusul acumulat în exces este un simptom deranjant care ne poate face să ne simțim slăbiți pe tot parcursul zilei. Dacă nu tratăm acest simptom în timp util, mucusul se poate acumula și în alte regiuni ale corpului, inclusiv în nas, urechi și gât.

Acumularea în exces a mucusului este un mecanism de apărare împotriva virusurilor și a bacteriilor ce pot ataca sistemul respirator. Din acest motiv, este esențial să tratăm sursa problemei.

Dacă și tu ești afectat de excesul de mucus, este indicat să urmezi o dietă care să nu stimuleze producția acestei substanțe. În cele ce urmează îți vom prezenta principalele alimente care produc mucus în cantități excesive.

Alimente care produc mucus în exces

Produsele lactate

Lactatele se află în capul listei cu alimente care produc mucus în exces. Există numeroase informații eronate cu privire la produsele lactate pe care mulți dintre noi le considerăm adevărate. Însă faptul că acestea stimulează producția de mucus a organismului este un adevăr dovedit științific.

Printre consecințele posibile ale consumului de lactate se numără dificultățile de respirație și iritațiile gâtului. Lactatele pe care te sfătuim să le eviți sunt:

Laptele de vacă

Iaurtul și brânza

Înghețata cu lapte

Smântâna

Laptele condensat

Produsele alimentare de origine animală

Carnea roșie și ouăle sunt alte două alimente care produc mucus și flegmă în exces. Aceste produse de origine animală au un conținut bogat de proteine, element ce favorizează acumularea mucusului la nivelul gâtului și al căilor respiratorii.

Grăsimile și uleiurile animale

Majoritatea dintre noi consumăm grăsimi și uleiuri animale în cantități foarte mari, inclusiv unt, untură și acizi grași omega-6.

Pentru a preveni excesul de mucus, te sfătuim să eviți grăsimile animale și să optezi în schimb pentru grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline și alimentele bogate în acizi grași omega-3.

Anumite soiuri de fructe și legume
Cu toții știm că fructele și legumele sunt componente esențiale ale oricărei diete sănătoase. Pentru a profita de proprietățile benefice pe care acestea ni le oferă, trebuie să le consumăm zilnic.

Însă un studiu realizat de Centrul Medical al Universității din Maryland a scos la iveală faptul că anumite fructe și legume nu sunt indicate celor care suferă de acumulări excesive de flegmă. Printre acestea se numără:

Bananele plantain

Cartofii

Porumbul

Varza

Grâul

Numeroși experți în nutriție afirmă că grâul poate stimula secreția de mucus. Această cereală conține atât de mulți compuși, încât momentan nu se știe exact care dintre aceștia favorizează mucusul în exces. Este indicat să eviți consumul de grâu dacă organismul tău secretă prea mult mucus.

Băuturile care deshidratează organismul

Dacă suferi de o infecție respiratorie, este esențial să-ți crești aportul de apă și să mănânci cât mai multe alimente umede. Unele persoane pot fi tentate să încerce să-și hidrateze organismul cu băuturi răcoritoare, însă acestea conțin zaharuri și alți compuși care au tocmai efectul contrar.

Conform unui studiu realizat de Universitatea din Texas la San Antonio, deshidratarea determină acumularea în exces a mucusului.

Fructele oleaginoase

Fructele oleaginoase pot stimula producția de mucus și de flegmă în cazul persoanelor care sunt alergice la aceste alimente. Același efect poate fi produs de orice fel de intoleranță alimentară.

Alimentele procesate

Alimentele procesate, precum zahărul și făina, sunt greu de digerat și pot agrava problemele legate de congestie. De asemenea, cei care suferă de intoleranță la gluten ar trebui să evite aceste alimente. Pelângă faptul că pot cauza probleme digestive, ele cresc producția de mucus și flegmă, ceea ce cauzează disconfort.